logosrpacthrvdeacbosdeac

За нове трамваје осигурано 10 милиона евра

Саопштење, 29.10.2020.

733ae156-1077-4af8-8malaЗамјеник предсједавајућег Савјета министара и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда, потписао је данас са шефицом Канцеларије ЕБРД-а у БиХ Мануелом Несл уговор о зајму за Пројекат Јавни превоз Сарајево - Дио 3 у вриједности 10 милиона евра.

Министар Беванда захвалио се директорици Наесл и истакао како га радује што пружају помоћ Босни и Херцеговини у свим важним пројектима.

„Овим пројектом бит ће завршена набавка нових трамваја што ће помоћи развоју инфраструктуре јавног превоза у Сарајеву и ефикасности услуга. Крајњи корисник кредита је Кантон Сарајево, а пројекат ће имплементирати кантонало министарствосаобраћаја“, нагласио је министар Беванда.


Наглашено је да су овим пројектом обухваћени и приоритетни изазови заштите животне средине, кроз промоцију кориштења јавног превоза.


„Износ зајма је 10 милиона евра, рок отплате зајма петнаест година укључујући три године грејс периода на отплату главнице“, истакнуо је министар Беванда.

Овај пројекат трећи је у низу пројеката који се односи на побољшање Јавног превоза у Сарајеву.

За два пројекта већ су потписани уговори с ЕБРД-ом и то први за набаву нових електричних тролејбуса у износу од 15 милиона евра и други за ремонт трамвајске пруге вриједан 20 милиона евра.

Уговор о зајму потписан је коресподентно, без уобичајених церемонија, због мјера које су подузете у спречавању вируса Цовид -19.