logosrpacthrvdeacbosdeac

За подршку банкарском сектору 30 милиона евра

Саопштење, 27.10.2020.

Bevnda foto 2mЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда и директорица Канцеларије Европске банке за обнову и развитак /ЕБРД/ у БиХ Мануела Несл потписали су данас споразум о зајму у вриједности 30 милиона евра намијењен за подршку Агенцији за осигурање депозита (АОД) и банкарском сектору у БиХ.
Министар Беванда нагласио је да је изузетно значајно што су ова средства обезбијеђена у временима пандемије када се мијења стање у економији, а тиме и у банкарском сектору што отвара одређене ризике пословања.

„Финансијски сектор је стуб сваке економије и његова стабилност представља приоритет сваке државе. Агенција је један од учесника мреже за финансијску сигурност има посебну улогу у очувању стабилности. Због тога је овај пројекат још важнији“, нагласио је министар Беванда. 

Пројекат ће се проводити тако да ће Агенција осигурати стенд -бај аранжмане у виду кредитне линије у износу од 30 милиона еура имати на располагању доступна резервисана средства која се могу користити под посебно дефинисаним условима и околностима.
Овим ће бити испуњени и одређени услови постојања резервне кредитне линије сукладно препорукама Међународног монетарног фонда (ММФ).
На основу овог споразума услови зајма су повољни уз рок отплате од осам година, укључујући пет година грејс периода на отплату главнице, те отплата кредита у 16 једнаких полугодишњих рата.
Министар Беванда нагласио је да сарадња с ЕБРД-ом даје реултате у многим подручјима живота на подручју цијеле БиХ, а да је овим споразумом ојачан и банкарски сектор и агенција која регулира ову област.
Споразум је и овог пута потписан коресподентно, без уобичајених церемонија, због мјера које су подузете у спрјечавању ширења вируса Цовид -19 и прописаних епидемиолошких мјера.