logosrpacthrvdeacbosdeac

За изградњу дионице Тарчин – Иван грант ЕУ од око 11,8 милиона евра

Саопштење,   30. 7. 2020.

Bevnda foto 2mЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда и директор Европске инвестиционе банке /ЕИБ/ за Словенију, Хрватску и западни Балкан Матео Ривелини потписали су споразум о гранту Европске уније у вриједности 11,78 милиона евра за изградњу поддионице Тарчин – Иван.
Уговор о гранту за финансирање изградње аутопута на коридору Пет-це потписан је коресподентно, без уобичајених церемонија, због мјера које су предузете у спречавању вируса Цовид -19.

Захваљујући овим грант средствима Европске уније биће финансирани радови на изградњу нове дионице аутопута приближне дужине 4,9 километара, укључујући два моста и одмаралиште на дионици Тарчин - улаз у тунел Иван.
Министар Беванда оцијенио је да је ово пројекат који није значајан само за БиХ него и за регионално повезивање јер је дио Паневропског коридора Пет-це који води ка Јадранском мору.
„Ово је пројекат који ће додатно приближити Сарајево и Мостар и скратиће удаљеност на овој дионици спајањем цесте М17 с коридором Пет-це. Осим бржег и угоднијег путовања изградњом ове модерне цесте отвара се и економска перспектива и заштита животне средине“, нагласио је министар Беванда након потписивања уговора.

Пројекат ће реализовати ЈП „Аутоцесте Федерације БиХ“, а дио је укупног улагања кроз кредите ЕИБ-а и Европске банке за обнову и развој. (ЕБРД).