logosrpacthrvdeacbosdeac

БиХ институције добиле буџет за 2008. годину

Саопћење 25.02.2008. 

 

БиХ институције  добиле буџет за 2008. годину

 

Буџет  институција  БиХ и међународних обавеза БиХ за 2008 за ову годину износи 1.186.357.560 КМ. Приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2008. годину усвојио је Дом народа Парламентарне скупштине БиХ,   на данашњој сједници у Сарајеву, у истом тексту како га је  20. 02.ове године, усвојио и Представнички дом државног парламента.   
Посланици су прихватили и закључак да се задужи Вијеће министара да уради план активности на рјешавању смјештаја институција БиХ како би се смањили трошкови закупа.

Делагација Савјета министара БиХ са представницима

Саопштења ( 19.10.2007 )
 

Делагација Савјета министара БиХ  са представницима Свјетске банке

Делегација Савјета министара Босне и Херцеговине   разговарала је у Вашингтону, у одвојеним сусретима, са извршним директором у Свјетској банци Херманом Вијфелсом и потпредсједником Свјетске банке за регију Европа и Азија Шигео Катцуом о новом портфолију Свјетске банке у БиХ. На састанку  су  учествовали  предсједавајући Савјета министара др. Никола Шпирић, замјеник предсједавајућег Савјета  министара, министар финансија и трезора Драган Вранкић, директор Свјетске банке за БиХ Орсалија Каланцопулос и Џејн Армитаж, која ће 1. јануара 2008. године замијенити Орсалију Каланцопулос.

Високи званичници Свјетске банке су поздравили платформу за акцију, коју су у уторак, 16. октобра, у Сарајеву потписали предсједавајући Шпирић, премијери Републике Српске и Федерације БиХ, Милорад Додик и Неџад Бранковић, и градоначелник Брчко дистрикта Мирсад Ђапо. Вијфелс и Катцу су нагласили значај реализације платформе, којом је предвиђено унапређење фискалне координације, стварање бољег пословног окружења и промовисање других реформи којима се обезбјеђује одрживи развој.
Шпирић је на састанку са Вијфелсом констатовао да је Свјетска банка играла важну улогу у обнови БиХ.
Говорећи о Стратегији партнерства (ЦПС) са БиХ, Вијфелс је рекао да „смо близу да постигнемо заједнички приступ за наредне четири године“.

Предсједавајући Шпирић је навео да макроиндикатори показују да је економија БиХ на добром путу, те да је нова партнерска стратегија са Свјетском банком прихватљива за БиХ. Заложио се да у кредитном програму за наредни период буде изабран тзв. реформски сценарио, који претпоставља већи замах у провођењу преосталих структуралних реформи. Други сценарио се односи на постојећу динамику провођења реформи.

Министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић    рекао је да БиХ мора водити рачуна о макроекономској стабилности. Затражио је да буде реализован тзв. реформски сценарио, јер би се њиме помогле продуктивне снаге у БиХ.
У разговору са Шигео Катцуом Шпирић је констатовао да су БиХ и Свјетска банка до сада имале добру сарадњу у обнови БиХ. „Важно је да улазимо у фазу развоја и да очекујемо добро партнерсво у наредном периоду“, казао је Шпирић и навео да би тзв. реформски сценарио представљао велики подстицај за иностране инвестиције.

 

Делегација СМБиХ с грчким премијером Костасом Карам

Саопштења ( 23.07.2007 )

  Делегација СМБиХ  с грчким премијером Костасом Караманлисом

 

Делегацију Републике Грчке свечано су, уз интонирање државних химни, испред зграде институција БиХ, уз предсједавајућег Николу Шпирића, дочекали замјеници предсједавајућег и државни министри- финансија и трезора Драган Вранкић и сигурности Тарик Садовић те   министар вањске трговине и економских односа Слободан Пухалац, национални кординатор за ХиПЕРБ програм за Босну и Херцеговину - замјеник министра финансија и трезора Фуад Касумовић и замјеница министра вањских послова БиХ Ана Тришић-Бабић. Након  церемоније дочека  одржан је састанак високих владиних делегација 
- Ово је посебан дан за институције БиХ и Босну и Херцеговину у цјелини. У БиХ борави грчки премијер Костас Караманлис, који ће отворити Зграду пријатељства Грчке и БиХ, за коју је грчка Влада, у оквиру фонда за помоћ земљама западног Балкана, уложила око 19 милиона еура. У оквиру тог пројекта је и обнова болнице у Касиндолу – изјавио је педсједавајући Вијећа министара БиХ др. Никола Шпирић након сусрета владиних делегација БиХ и Р Грчке у Сарајеву.

Изразивши захвалност на помоћи Грчке, предсједавајући Шпирић је оцијенио да су политички односи двају држава изузетно пријатељски, али да постоји отвореног простора за унапређење економске сарадње.

- Договорили смо формирање међувладиних комисија које ће анализирати ситуацију и предложити мјере за унапређење економије у обостраном интересу и у корист грађана двају држава- рекао је предсједавајући Шпирић на пресс конференцији.

Премијер Републике Грчке Костас Караманлис истакао је пријатељске односе двије државе, нагласивши да Грчка безрезервно подржава европски и евроатлантски пут Босне и Херцеговине.

Обраћању првих људи влада БиХ и Грчке претходило је потписивање два споразума оизбјегавању двоструког опорезивања и спрјечавању утаје пореза у односу на порезе на доходак и имовину, и о економској и технолошкој сарадњи између Савјета министара БиХ и Владе Грчке.

 

О накнадама за рад у комисијама-ВМБиХ 16. сједница

 

Саопштења ( 05.07.2007 )

 

О накнадама за рад у комисијама-СМБиХ 16. сједница

Савјет министара БиХ донио је Одлуку којом се ван снаге ставља Одлука о критеријима за одређивање новчане накнаде за рад члановима комисија и других тијела из надлежности Савјет министара и министарстава Босне и Херцеговине, која је објављена у Сл. гласнику БиХ бр. 27/02. Доношењем ове одлуке од 1. јула ове године престаје исплата накнада за рад у комисијама Савјет министара и министарстава.
Савјет је задужио државна министарства финансија и трезора, правде, цивилних послова да, с Уредом за законодавство, припреме и доставе Савјету министара за наредну сједницу приједлог одлуке којом ће се уредити плаћање рада у комисијама, чиме се жели увести ред у ову област.
(крај)- Служба  за информирсање Савјета министара БиХ

О Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о министарствима и другим органима управе БиХ 
 
Министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић је на прес-конференцији након сједнице казао да ће се доношењем овог закона омогућити премјештање Одсјека надлежног за координирање међународне економске помоћи, изузев помоћи ЕУ, из Министарства вањске трговине и економских односа у Министарство финансија и трезора.  Додао је  како ће се  на овај начин осигурати континуирано провођење активности у овој области, ажурирање програма јавних инвестирања и базе података о међународној помоћи. 
 
Савјет министара БиХ донијело је Одлуку којом се ван снаге ставља Одлука о критеријима за одређивање новчане накнаде за рад члановима комисија и других тијела из надлежности Вијећа министара и министарстава БиХ, која је објављена у Службеном гласнику БиХ 27/02.
 
Вранкић је казао да на овај начин од 1. јула  престаје исплата накнада за рад у комисијама Вијећа министара и министарстава.  Напоменуо је да је Савјет министара  задужило државна министарства -Фнансија и трезора, Правде, Цивилних послова да, с Уредом за законодавство, припреме и доставе Вијећу   за наредну сједницу приједлог одлуке којом ће се уредити плаћање рада у комисијама, чиме се жели увести ред у ову област.
 
„Прије овога  још један посао   је у току, а то је доношење закона у плаћама. Та област није урађена, имамо три различита приступа и то желимо јединствено урадити. Именовали смо радну групу, донијели смо стратегију и политику плата и очекујем да ћемо врло брзо изаћи с нацртом закона на Савјет министара“, казао је министар.

ЕИБ прошле године уложио 242 милиона еvра у пројекте у БиХ

Саопштење,2.4.2019.

Замјеник предсједавајућег Вијећа министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда примио је данас шефа операција за западни Балкан Еуропске инвестицијске банке (ЕИБ) Меттеа Ривеллинија с којим је разговарао о пројектима који су у току и плановима за наставак сарадње.
 
На састанку је истакнуто да су у протеклој години постигнута рекордна улагања ЕИБ-а у Босни и Херцеговини јер је потписано шест уговора укупне вриједности 242 милиона еура те да се пројекти односе на приватни и јавни сектор.

Опширније...