logosrbdeachrvactbosdeac

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

VM o zaključcima Predsjedništva BiH u vezi s Nacrtom proračuna za 2008

Priopćenja ( 15.01.2008 )Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na sjednici u Sarajevu, razmatralo je Nacrt  o proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2008. godinu u svjetlu zaključaka Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Zaduženo je Ministarstvo financija i trezora da na bazi današnje rasprave pripremi, i za narednu sjednu Vijeća ministara dostavi, Nacrt  o proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2008. godinu./kraj-Služba  za informiranje Vijeća ministara BiH

VM utvrdilo Nacrt proračuna za 2008.-35.sjednica

Priopćenja ( 17.01.2008 )


 

Vijeće ministara BiH na sjednici u Sarajevu, kojom je predsjedao dr. Nikola Špirić, predsjedatelj Vijeća, utvrdilo je Nacrt  o proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2008. godinu. Predlagatelj, Ministarstvo financija i trezora uputit će Nacrt proračuna Predsjedništvu BiH koji je ovlašteni predlagatelj prema Parlamentarnoj skupštini BiH. Ukupno projicirani proračun za 2008. godinu, prema Nacrtu , iznosi 1.186.357.560 KM.

 Vijeće ministara BiH zaključilo je da će nastojati iznaći dodatna sredstva za provedbu  revidirane Strategije o povratku, koju radi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Zaključeno je i da se u što kraćem roku donese Zakon o Fskalnom vijeću koji će definirati aktivnu poziciju države i stvoriti povoljnije uslove za planiranje proračuna. /kraj
- Služba za informiranje Vijeća ministara

Ministar Vrankić najoštrije osudio napad na provincijala Džolana

Priopćenja ( 23.01.2008 )


Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Dragan Vrankić posjetio je fra Miju Džolana, provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene, kojeg su u nedjelju, dva sata iza ponoći, u Franjevačkom provincijalatu Bosne Srebrene u Sarajevu, napale dvije nepoznate osobe pri tom mu nanijevši tjelesne ozljede i prijeteći mu pištoljem.
 - Ova vandalska narušavanja čine sramotu i ogromnu štetu glavnom gradu kao i samoj državi Bosni i Hercegovini. Zabrinut sam i činjenicom da su uz materijalno osiromašenje i društvenu degradaciju građani sve više izloženi verbalnom i fizičkom zlostavljanju kao i sve češćim pokušajima stvaranja klime nacionalne i vjerske netrpeljivosti i nesigurnosti- smatra ministar Vrankić.

Ministar Vrankić i ovim putem izražava osudu, zgražanje i svoje ogorčenje nad vandalskim bezobzirnim napadom zahtijevajući brzu i jasnu reakciju nadležnih instituicija. Nada se da će nasilnici biti u što kraćem roku pronađeni te očekuje kako će odgovarajuće biti kažnjeni a javnost izviješćena o motivima učinjenog nedjela./kraj

Ministar Vrankić razgovarao s predstavnicima Svjetske banke

Priopćenja ( 17.01.2008 )


-Strategija partnerstva Svjetske banke s Bosnom i Hercegovinom, koja će biti putokaz za buduće aktivnosti, je u proceduri usvajanja a i u pripremi je izrada ekonomskog memoranduma za BiH koja treba u svom izvješću prikazati stanje u zemlji u ovoj oblasti kao i najvažnije izazove s kojima se susreće ekonomija BiH , kazao je, tijekom sastanka u Sarajevu, zamjeniku predsjedatelja Vijeća ministara i ministru financija i trezora Draganu Vrankiću glavni ekonomist Svjetske banke za regiju Europe i Središnje Azije Pradeep Mitra. Ovom prigodom  Mitra je naglasio i potrebu daljnje informiranosti SB o aktivnostima koje se poduzimaju u vezi s izradom Strategije razvoja BiH.

Ministar Vrankić je predstavnike Svjetske banke informirao da je Vijeće ministara na današnjoj sjednici utvrdilo Nacrt proračuna institucija BiH za 2008. godinu i međunarodnih obveza BiH za 2008. izrazivši očekivanja kako će procedura usvajanja u Predsjedništvu BiH, a potom i u Parlamentarnoj skupštini BiH, biti brzo završena.
Ministar financija je govorio i o žurnosti donošenja zakona koji će regulirati koordinaciju u fiskalnom sektoru radi smanjenja javne potrošnje. Posebice je istaknuo kako je potrebno voditi iznimno opreznu politiku zaduživanja u državi ali i poduzimati aktivnosti na što efikasnijem javnom investiranju. Ministar je rekao i da treba sve poduzeti kako bi se otvorio što veći broj radnih mjesta u svim sektorima, osobito u sektoru malih i srednjih poduzeća. Svjetska banka je izrazila namjeru da pomogne u toj oblasti.

U izaslanstvu Svjetske banke, koju je na sastanku vodio Mitra, bili su voditelj Ureda SB za BiH Marco Mantovanelli i glavni ekonomist SB za BiH Orhan Nikšić.
Sastanku je prisustvovala i direktorica Direkcije za ekonomsko planiranje Ljerka Marić. /kraj

VM o stavovima Predsjedništva BiH u vezi s Nacrtom proračuna za 2008 -- 37.sjednica

Priopćenja ( 28.01.2008 )

 


Vijeće ministara BiH na sjednici u Sarajevu, kojom je predsjedao predsjedatelj Vijeća dr. Nikola Špirić, upoznalo se sa stavovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine u vezi s Nacrtom proračuna institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2008. godinu. Vijeće ministara BiH predlaže da Predsjedništvo BiH, sukladno  svojim ustavnim ovlaštenjima, utvrdi Prijedlog proračuna institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2008. godinu na bazi Nacrta proračuna institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2008. godinu, koji je Vijeće ministara utvrdilo na 35. sjednici održanoj 17. siječnja godine, i uputi ga žurno Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje. Ministarstvo financija i trezora BiH o ovom zaključku Vijeća ministara upoznat će Predsjedništvo BiH. /kraj-Služba za informiranje Vijeća ministara BiH.