logosrbdeachrvactbosdeac

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Potpisani ugovori o zajmu između BiH i EBRD-a

Priopćenja ( 17.07.2007 )

 

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Dragan Vrankić i predsjednik Europske banke za obnovu i razvitak  (EBRD) Jean Lemierre u Sarajevu su potpisali pojedinačne ugovore o zajmu kojima će se financirati dva projekta i to: rekonstrukcija cesta i izgradnja kanalizacijskog sustava u Biljeljini. U ime Federacije BiH projektne ugovore za realizaciju projekta rekonstrukcije cesta potpisali su predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto i direktor JP Direkcije cesta FBiH Ljubo Pravdić.

Ministar Dragan Vrankić i ministar komunikacija i prometa dr. Božo Ljubić direktor Poslovne grupacije EBRD-a Peter Rainiger u obraćanju, na ceremoniji potpisivanja ovih ugovora, naglasili su značaj dosadašnje i buduće suradnje BiH sa EBRD-om.
Ugovor o zajmu za realizaciju Projekta rekonstrukcije cesta u BiH vrijedan je 75 milijuna eura, a namijenjen je rekonstrukciji prioritetnih cestovnih pravaca u oba entiteta u ukupnoj dužini od 848 km, kako bi se cestovna mreža dovela na razinu koja će omogućiti normalno održavanje.
Sredstva će se alocirati na Federaciju BiH 45 milijuna eura i Republiku Srpsku 30 milijuna eura. Implementacija projekta će se osigurati putem Direkcije cesta Federacije BiH i Direkcije za putevi Republike Srpske. Završetak projekta očekuje se do 31. prosinca 2011. godine. Pored EBRD-a, projekt sufinansiraju EIB sa 90 milijuna eura i Svjetska Banka sa oko 20 milijuna eura.

Ugovorom o zajmu vrijednom sedam (7) milijuna eura realizirat će se projekat izgradnje kanalizacijskog sustava u Bijeljini, čime se ovaj zajam u cijelosti alocira na Republiku Srpsku. Projekt će pomoći u izgradnji sekundarne i tercijarne kanalizacijske mreže, koja će obuhvatiti najgušće naseljeni dio gradskog centra, uz istovremenu zamjenu starih cijevi i kišne kanalizacije u ukupnoj dužini do 50 km.

Rok otplate ovih zajmova je 15 godina uključujući 3 godine grace perioda uz povoljnu, EURIBOR kamatnu stopu +1% marže. /kraj
-Služba  za informiranje Vijeća ministara BiH

Izaslanstvo Vijeća ministara s predsjednikom EBRD-a Jeanom Lemierreom

Priopćenja ( 17.07.2007 )
 

  

-Europska banka za obnovu i razvitak sa 596 miliona eura kreditnih aranžmana u BiH postaje najznačajniji financijski partner Bosne i Hercegovine na njenom europskom putu- izjavio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH dr. Nikola Špirić u Sarajevu nakon razgovora s predsjednikom Europske banke za obnovu i razvitak(EBRD)  Jeanom Lemierreom.

U razgovoru u kojem su sudjelovali zamjenik predsjedatelja VM BiH i ministar financja i trezora Dragan Vrankić,  te ministri -komunikacija i prometa dr. Božo Ljubić i   vanjskih poslova Sven Alkalaj, predsjedavajući Nikola Špirić je pozvao   predsjednika Lemierrea da ohrabri investitore da ulažu u BiH.

-Mi ćemo osigurati razvidnost, pravnu i svaku drugu sigurnost investicija u BiH-poručio je predsjedatelj Nikola Špirić na konferenciji za novinare najavivši nove infrastrukturne projekte EBRD-a u oblastima prometa - autoput na koridoru Vc, elektroenergetskom sektoru, željeznici, privatnom sektoru i razvoju komunalne strukture u okviru lokalnih zajednica.

- U 2007. godini bit će zaključeno 15 novih ugovora za EBRD-om, od čega će 12 biti vezano za privatni sektor. Novi kvalitet naše suradnje je da to neće biti samo krediti, već i vlasničko sudjelovanje u projektima u BiH-izjavio je predsjedatelj Vijeća ministara dr. Nikola Špirić naglašavajući da je ukupna vrijednost ovih investicija 150 milijuna eura.

Ističući zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, predsjednik EBRD-a Jean Lemierre naglasio je da će Europska banka za obnovu i razvitak nastaviti s realizacijom projekata u BiH s ciljem otvaranja novih radnih mjesta i stvaranja novih prilika za ljude u BiH.  /kraj
-Služba  za informiranje Vijeća ministara BiH

Izaslanstvo VMBiH s grčkim premijerom Costasom Karamanlisom

Priopćenja ( 23.07.2007 )

  

Izaslanstvo  Republike Grčke svečano su, uz intoniranje državnih himni, ispred zgrade institucija BiH, uz predsjedatelja Nikolu Špirića, dočekali zamjenici predsjedatelja i državni ministri- financija i trezora Dragan Vrankić i sigurnosti Tarik Sadović te   ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Slobodan Puhalac, nacionalni kordinator za HiPERB program za Bosnu i Hercegovinu - zamjenik ministra financija i trezora Fuad Kasumović i zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić. Nakon  svečanosti dočeka  održan je sastanak visokih vladinih izaslanstava
- Ovo je poseban dan za institucije BiH i Bosnu i Hercegovinu u cjelini. U BiH boravi grčki premijer Costas Karamanlis, koji će otvoriti Zgradu prijateljstva Grčke i BiH, za koju je grčka Vlada, u okviru fonda za pomoć zemljama zapadnog Balkana, uložila oko 19 milijuna eura. U okviru tog projekta je i obnova bolnice u Kasindolu – izjavio je pedsjedatelj Vijeća ministara BiH dr. Nikola Špirić nakon susreta vladinih izaslanstava BiH i R Grčke u Sarajevu.

Izrazivši zahvalnost na pomoći Grčke, predsjedavajući Špirić je ocijenio da su politički odnosi dvaju država izuzetno prijateljski, ali da postoji otvorenog prostora za unapređenje ekonomske saradnje.

- Dogovorili smo formiranje međuvladinih povjerenstava koje će analizirati situaciju i predložiti mjere za unapređenje ekonomije u obostranom interesu i u korist građana dvaju država- rekao je predsjedatelj  Špirić na   konferenciji za novinstvo.

Premijer Republike Grčke Costas Karamanlis istaknuo je prijateljske odnose dviju države, naglasivši da Grčka bezrezervno podržava europski i euroatlantski put Bosne i Hercegovine.

Obraćanju prvih ljudi vlada BiH i Grčke prethodilo je potpisivanje dva sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju utaje poreza u odnosu na poreze na dohodak i imovinu, i o ekonomskoj i tehnološkoj suradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Grčke./kraj
-Služba  za informiranje Vijeća ministara BiH

O dokumentu okvirnog proračuna 2008.-2010.-17.sjednica VMBiH

Priopćenja ( 19.07.2007 )

 

Vijeće ministara BiH se , na 17. sjednici,  upoznalo   s Dokumentom okvirnog proračuna institucija BiH za period 2008.-2010. godina, koji predstavlja preliminarni nacrt proračuna institucija BiH za 2008. godinu s okvirnim planovima za naredne dvije godine. Zaključeno je da predsjedatelj Vijeća ministara Nikola Špirić i ministar financija i trezora i zamjenik predsjedatelja Dragan Vrankić s nadležnim entitetskim i predstavnicima Brčko distrikta BiH u narednih sedam dana usuglase ovaj dokument, nakon čega će ga razmatrati Vijeće ministara BiH.

O zgradi prijateljstva između Grčke I BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, donijelo je više pojedinačnih odluka kojima se omogućava finalizacija projekta obnove Zgrade prijateljstva između Grčke i BiH u Sarajevu. Tako je Vijeće donijelo Odluku o odobravanju privremenog namjenskog korištenja slobodnih sredstava proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH u 2007. godini u iznosu od 5.279.596, 27 KM; Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Povjerenstva za utvrđivanje rasporeda uredskog prostora u Zgradi prijateljstva između Grčke i BiH; Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava proračunske prićuve proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2007. godinu u iznosu od 846.000,00 KM. Ministri su donijeli i Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava proračunske pričuve iz proračuna BiH i međunarodnih obveza BiH za 2007. godinu u iznosu od 4.063.000,00 KM. /kraj-Služba  za informiranje Vijeća ministara BiH

Potpisan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanju BiH i R Grčke

Priopćenja ( 23.07.2007 )

   

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Dragan Vrankić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Slobodan Puhalac sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Grčke Evripidis Stylianidisom potpisali su u Sarajevu sporazume između Bosne i Hercegovine i Republike Grčke o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i imovinu, i ekonomskoj i tehnološkoj suradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade R Grčke.

Potpisivanjem Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju utaje poreza u odnosu na poreze na dohodak stvaraju se uvjeti za poticanje stranih ulaganja u privrede drugih država, transfer tehnologije, zapošljavanje u drugim zemljama te povećanje međunarodne trgovine i prometa. Sporazum se odnosi na izravne  poreze.

Sporazumom o ekonomskoj i tehnološkoj suradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Grčke unapređuje se ukupna bilateralna suradnja i intenziviraju ekonomski odnosi./kraj