logosrbdeachrvactbosdeac

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

VM-Odluka o privremenom financiranju-32.sjednica

Priopćenja ( 27.12.2007 )

 

Vijeće ministara BiH na sjednici u Sarajevu, kojom je predsjedao dr. Nikola Špirić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH u ostavci, na prijedlog Ministarstva financija i trezora  donijelo je Odluku o privremenom financiranju institucija BiH za period siječanj-ožujak 2008. godine. Prema ovoj odluci privremeno financiranje institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za prva tri mjeseca naredne godine utvrđuje se do iznosa ukupno utrošenih sredstava proračuna institucija i međunarodnih obveza BiH prema tromjesečnom prosjeku za 2007. fiskalnu godinu. Odluka je donijeta uvjetno i neće stupiti na snagu ukoliko Parlamentarna skupština BiH do kraja prosinca donese zakon o proračunu institucija i međunarodnih obveza BiH za 2008. godinu.  

Utvrđen  Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o kreditu između BiH i Bank Austria Creditanstalt AG. za financiranje projekta rekonstruiranja i proširenja vodenog sustava u općini Posušje.

Vijeće ministara BiH je  utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o kreditu između Bosne i Hercegovine zastupane po Ministarstvu financija i trezora i Bank Austria Creditanstalt AG. za financranje projekta rekonstruiranja i proširenja vodenog sustava u općini Posušje. Predlagatelj, Ministarstvo financija i trezora, uputit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika predložen je ministar Dragan Vrankić.

Iznos kredita je 2.498.887,26 eura s rokom otplate od 13,5 godina uključujući greis period od 7,5 godina. Riječ je o iznimno povoljnom kreditu s niskim servisnim troškovima. Sporazum o kreditu proizlazi iz Okvirnog sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Austrije o financijskoj suradnji, koji je potpisan 30. ožujka 2006. godine.

Odluka o načinu držanja sredstava na escrow računu u Centralnoj banci BiH

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o načinu držanja sredstava na escrow računu u Centralnoj banci BiH, koju je predložilo Ministarstvo financija i trezora. Ovom odlukom sredstva na escrow računu u iznosu od 36.879.484,20 američkih dolara, koja su Bosni i Hercegovini pripala po osnovu Sporazuma o pitanjima sukcesije, oročit će se do 7.04. 2008. godine na način koji će omogućiti najveći prinos po osnovu kamata. Praktično je, slijedom dosadašnje prakse, za tri mjeseca produženo oročavanje ovih sredstava /kraj-Služba  za informiranje Vijeća ministara BiH

Potpisan Sporazum između BiH i Švedske vezano za program reforme javne uprave (PAR) 2008-2010

Priopćenja ( 14.01.2008 )

 

 Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH iministar financija i trezora Dragan Vrankić i veleposlanik Kraljevine Švedske u BiH Lars- Erik Wingren potpisali su, u Sarajevu, Sporazum između Bosne i Hercegovine i Švedske vezano za program reforme javne uprave (PAR) 2008-2010. Sporazum je podrška Švedske našoj zemlji u implementaciji reforme javne uprave i njime se osigurava financijski doprinos u iznosu 15.000.000 SEC (1,5 milijun eura ) za razdoblje 01.01.2008. do 31.12.2009.godine.

Navedena sredstva će se udružiti sa sredstvima drugih donantora potpisnica Memoranduma na računu koji će Ministarstvo financija i trezora otvoriti u Cenralnoj banci BiH. Korištenje sredstava fonda za reformu javne uprave (PARF) nadgledat će Upravni odbor, predstavljen od predstavnika vlada i donatora potpisnica Memoranduma.
Vlade Nizozemske, Švedske, Velike Britanije i Europske komisije su potpisale Memorandum o razumijevanju s Vijećem ministara Bosne i Hercegovine,vladama entiteta i Brčko Distrikta o uspostavi fonda za reformu javne uprave (PARF) koji čini sastavni dio Sporazuma. 

-Danas smo potpisali  prvi sporazum sa jednom zemljom  donatorom iz ovoga  fonda..Zahvalni smo Švedskoj  na razumijevanju tim prije jer  ovo nije prvi projekat i prva pomoć koja dolazi iz navedene države. Današnji sporazum smatram   krupnim  korakom u reformi javne uprave u Bosni I Hercegovini s  kojim trebamo nastaviti", rekao je Vrankić.

Kako je istaknuo veleposlanik Wigren, svrha reforme javne uprave u BiH je da se ona učini sposobnom, transparentnom i efikasnom i za to je ona prioritet i za BiH i za međunarodnu zajednicu. Naglasio je da će Norveška, Švedska, Ujedinjeno kraljevstvo i Evropska komisija podržati Fond sa 1,5 milijuna eura po donatoru.

-Podrška Švedske će biti regulirana današnjim Sporazumom. Put BiH ka europskim integracijama bit će lakši uz uspješnu provedbu reforme javne uprave", kazao je Wigren, dodajući da je podrška reformi javne uprave zapravo podrška na putu europskih integracija.

Potpisivanju sporazuma je nazočo direktor SIDA-e za Bosnu i Hercegovinu Anders Hedlund./kraj

VM utvrdilo Nacrt proračuna za 2008.-35.sjednica

Priopćenja ( 17.01.2008 )


 

Vijeće ministara BiH na sjednici u Sarajevu, kojom je predsjedao dr. Nikola Špirić, predsjedatelj Vijeća, utvrdilo je Nacrt  o proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2008. godinu. Predlagatelj, Ministarstvo financija i trezora uputit će Nacrt proračuna Predsjedništvu BiH koji je ovlašteni predlagatelj prema Parlamentarnoj skupštini BiH. Ukupno projicirani proračun za 2008. godinu, prema Nacrtu , iznosi 1.186.357.560 KM.

 Vijeće ministara BiH zaključilo je da će nastojati iznaći dodatna sredstva za provedbu  revidirane Strategije o povratku, koju radi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Zaključeno je i da se u što kraćem roku donese Zakon o Fskalnom vijeću koji će definirati aktivnu poziciju države i stvoriti povoljnije uslove za planiranje proračuna. /kraj
- Služba za informiranje Vijeća ministara

VM o zaključcima Predsjedništva BiH u vezi s Nacrtom proračuna za 2008

Priopćenja ( 15.01.2008 )Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na sjednici u Sarajevu, razmatralo je Nacrt  o proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2008. godinu u svjetlu zaključaka Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Zaduženo je Ministarstvo financija i trezora da na bazi današnje rasprave pripremi, i za narednu sjednu Vijeća ministara dostavi, Nacrt  o proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2008. godinu./kraj-Služba  za informiranje Vijeća ministara BiH

Ministar Vrankić razgovarao s predstavnicima Svjetske banke

Priopćenja ( 17.01.2008 )


-Strategija partnerstva Svjetske banke s Bosnom i Hercegovinom, koja će biti putokaz za buduće aktivnosti, je u proceduri usvajanja a i u pripremi je izrada ekonomskog memoranduma za BiH koja treba u svom izvješću prikazati stanje u zemlji u ovoj oblasti kao i najvažnije izazove s kojima se susreće ekonomija BiH , kazao je, tijekom sastanka u Sarajevu, zamjeniku predsjedatelja Vijeća ministara i ministru financija i trezora Draganu Vrankiću glavni ekonomist Svjetske banke za regiju Europe i Središnje Azije Pradeep Mitra. Ovom prigodom  Mitra je naglasio i potrebu daljnje informiranosti SB o aktivnostima koje se poduzimaju u vezi s izradom Strategije razvoja BiH.

Ministar Vrankić je predstavnike Svjetske banke informirao da je Vijeće ministara na današnjoj sjednici utvrdilo Nacrt proračuna institucija BiH za 2008. godinu i međunarodnih obveza BiH za 2008. izrazivši očekivanja kako će procedura usvajanja u Predsjedništvu BiH, a potom i u Parlamentarnoj skupštini BiH, biti brzo završena.
Ministar financija je govorio i o žurnosti donošenja zakona koji će regulirati koordinaciju u fiskalnom sektoru radi smanjenja javne potrošnje. Posebice je istaknuo kako je potrebno voditi iznimno opreznu politiku zaduživanja u državi ali i poduzimati aktivnosti na što efikasnijem javnom investiranju. Ministar je rekao i da treba sve poduzeti kako bi se otvorio što veći broj radnih mjesta u svim sektorima, osobito u sektoru malih i srednjih poduzeća. Svjetska banka je izrazila namjeru da pomogne u toj oblasti.

U izaslanstvu Svjetske banke, koju je na sastanku vodio Mitra, bili su voditelj Ureda SB za BiH Marco Mantovanelli i glavni ekonomist SB za BiH Orhan Nikšić.
Sastanku je prisustvovala i direktorica Direkcije za ekonomsko planiranje Ljerka Marić. /kraj