logosrbdeachrvactbosdeac

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Izaslanstvo Vijeća ministara s nizozemskim ministrom financija Bosom

Priopćenja ( 22.10.2007 ) Predsjedatelj Vijeća ministara BiH dr. Nikola Špirić i zamjenik predsjedatelja VM i ministar financija i trezora BiH Dragan Vrankić razgovarali su u nedjelju u Washingtonu s nizozezmskim ministrom financija i predsjedateljem nizozemske konstituence  Wouter Bosom o novom portfoliju Svjetske banke u BiH i bilateralnim odnosima između Nizozezmske i BiH.

Predsjedatelj Špirić zaključio je da su odnosi između dviju zemalja prijateljski i da je Nizozemska na devetom mjestu po stranim investicijama u BiH. Izrazio je spremnost BiH da dalje radi na poboljšavanju odnosa .

Predsjedatelj Špirić informirao je Bosa kako BiH uskoro treba    početi  reformu poljoprivrede i da bi joj u tom segmentu Nizozemska mogla pružiti tehničku pomoć.

Ministar financija i potpredsjednik nizozemske Vlade Bos istaknuo je da je Nizozemska spremna pomoći BiH u svakom pogledu, uključujući i reformu poljoprivrede. Naglasio je da njegova zemlja podržava put BiH u EU, te izrazio uvjerenje da će BiH uspjeti uspješno okončati zahtjevne reformske procese.

Nizozemski ministar Bos ocijenio je da BiH ima dobre ekonomske pokazatelje i izrazio nadu da će ekonomski rast uskoro biti praćen smanjenjem nezaposlenosti.
/kraj -Služba  za informiranje Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara u ostavci

Priopćenja ( 01.11.2007 ) 

 

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH dr. Nikola Špirić izjavio je na vanrednoj  konferenciji za novinstvo u Sarajevu da je podnio ostavku Predsjedništvu BiH i zatražio  provođenje procedura   sukladno  Zakonu, te da je obavijestio ministre da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine od danas u tehničkom mandatu dok se ne izabere novi predsjedatelj i novo Vijeća ministara BiH. /kraj -Služba  za informiranje Vijeća ministara BiH

Ministar Dragan Vrankić razgovarao s predstavnicima UNDP-a

Priopćenja ( 12.11.2007 )

 


 Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora Dragan Vrankić razgovarao je s regionalnom direktoricom UNDP-a za Europu i CIS zemlje Kori Udovički i rezidentnom predstavnicom UNDP-a u BiH Christine McNab.

Ministar Vrankić je ovom prilikom izrazio zahvalnost UNDP-u i drugim UN agecijama na dosadašnjoj suradnji. Posebice je istaknuo važnost postojećih projekata za Bosnu i Hercegovinu u oblasti javnih financija, na uspostavi baze podataka za donacije te na koordiniranju donatorske pomoći.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH McNab je predala ministru Vrankiću izvješće o harmoniziranom upravljanju gotovinom kao osnov za buduću suradnju glede transfera sredstava za ove agencije./kraj

Izjava ministra Dragana Vrankića o susretu na Jahorini

Priopćenja ( 08.11.2007 )

 

Bio sam prijatno iznenađen kada sam saznao da se u okviru važnog sastanka, kao što je koordininacija po pitanju financiranja projekata za Srebrenicu na Jahorini, održao i zajednički sastanak vlada entiteta s premijerima na čelu.

Podržavam ovakav vid komuniciranja , posebice kada je to u cilju oživljavanja jedinstvenog ekonomskog prostora i maksimalnog koordiniranja u harmoniziranju propisa, koji u konačnici pridonose mobilnosti tržišta rada i ekonomskom napretku u Bosni i Hercegovini.

Međutim , vrlo zabrinjavajuće je to što se može iščitati iz  priopćenja i tekstovima u tisku - da se pojavljuju apetiti za preuzimanjem ingerencija države posebice u navedenim zakonima koji se žele mijenjati , spuštajući državnu razinu na nekoga od koga za sve treba tražiti blagoslov niže  razine.

S obzirom da je iskazana jaka želja za bavljenjem fiskalnim pitanjima , od izrade i donošenja dokumenata o okviromproračunu i proračunima za narednu fiskalnu godinu, podsjećam da sukladno postojećem sporazumu o prijenosu nadležnosti postoji jasno pozicioniran položaj premijera i ministara financija za ova pitanja .

 Istaknuo bih da smo uspješno surađivali u izradi dokumenata okvirnog proračuna za naredno trogodišnji period te očekujem i dalje takvu suradnju.

Nije potrebno napominjati koliko je ovaj vid suradnje i koordinacije potreban da bi se zadržala postojeća makroekonomska stabilnost i ekonomski rast u zemlji.

Podsjećam da je potrebno nastaviti putem europskih integracija koji je opredjeljenje svih nas./kraj

češki premijer Topolanek primio izaslanstvo Vijeća ministara BiH

Priopćenja ( 20.11.2007 )


  
  Predsjednik Vlade češke Republike Mirek Topolanek primio je, u Pragu,  izaslanstvo Vijeća ministara BiH na čelu s predsjedateljem  Vijeća ministara BiH u ostavci dr. Nikolom  Špirićem. U izaslanstvu je i zamjenik predsjedatelja VM i ministar financija i trezora  Dragan Vrankić. Izaslanstva su razgovarale  o mogućnostima suradnje dvije države, posebice na ekonomskom planu.

Premijer Topolanek je izrazio zadovoljstvo zbog   posjeta bh izaslanstva češkoj,  konstatirajući  da je bilateralna suradnja na veoma visokoj razini, ali da  postoji prostor za poboljšanje ekonomske suradnje . U tom smislu je naglasio važnost stranih ulaganja.

Špirić i Topolanek su suglasni da je potrebno raditi na formiranju zajedničkih kompanija, koje bi poslovale na trećem tržištu. Predsjedatelj  Špirić je kao vrijedne pažnje ocijenio nastupe čeških tvrtki u BiH, naročito čEZ-a. Podvlačeći važnost razvijanja sajamskih manifestacija,   predložio  je da češka bude zemlja partner na sajmovima u BiH.

češki premijer Topolanek je pozdravio potpisivanje Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između češke i BiH koji su potpisali
 zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financja i trezora u ostavci Dragan Vrankić i češki ministar financija Miroslav Kalousek. Predsjedatelj Špirić je rekao da postoji mogućnost kreiranja novih bilateralnih sporazuma i napomenuo da će ohrabriti ministarstva da počnu raditi na tome.

češki ministar financja Miroslav Kalousek rekao je da je još otvorena ponuda iz srpnja 2006. godine da češki eksperti iz makroekonomske oblasti pomognu Ministarstvo financija i trezora BiH.
/kraj-Služba  za informiranje Vijeća ministara BiH