logosrbdeachrvactbosdeac

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

O naknadama za rad u povjerenstvima -VMBiH 16. sjednica

Priopćenja ( 05.07.2007 )

  

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku kojom se van snage stavlja Odluka o kriterijima za određivanje novčane naknade za rad članovima povjerensava i drugih tijela iz nadležnosti Vijeća ministara i ministarstava Bosne i Hercegovine, koja je objavljena u Sl. glasniku BiH br. 27/02. Donošenjem ove odluke od 1. srpnja ove godine prestaje isplata naknada za rad u povjerenstvima Vijeća ministara i ministarstava.
Vijeće je zadužilo državna ministarstva Fnancija i trezora, Pravde, Civilnih poslova da, s Uredom za zakonodavstvo, pripreme i dostave Vijeću ministara za narednu sjednicu prijedlog odluke kojom će se urediti plaćanje rada u povjerenstvima, čime se želi uvesti red u ovu oblast.
(kraj)- Služba  za informiranje Vijeća ministara BiH

O Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH 
 
Ministar financija i trezora BiH Dragan Vrankić je na  konferenciji za novinstvo, nakon sjednice, kazao da će se donošenjem ovog zakona omogućiti premještanje Odsjeka nadležnog za koordiniranje međunarodne ekonomske pomoći, izuzev pomoći EU, iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Ministarstvo financija i trezora.  Dodao je  kako će se  na ovaj način osigurati kontinuirana provedba aktivnosti u ovoj oblasti, ažuriranje programa javnih investiranja i baze podataka o međunarodnoj pomoći. 
 
Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku kojom se van snage stavlja Odluka o kriterijima za određivanje novčane naknade za rad članovima povjerenstava i drugih tijela iz nadležnosti Vijeća ministara i ministarstava BiH, koja je objavljena u Službenom glasniku BiH 27/02.
 
Vrankić je kazao da na ovaj način od 1. srpnja  prestaje isplata naknada za rad u povjerenstvima Vijeća ministara i ministarstava.  Napomenuo je da je Vijeće  ministara  zadužilo državna ministarstva -Financija i trezora, Pravde, Civilnih poslova da, s Uredom za zakonodavstvo, pripreme i dostave Vijeću   za narednu sjednicu prijedlog odluke kojom će se urediti plaćanje rada u povjerenstvima, čime se želi uvesti red u ovu oblast.
 
„Prije ovoga  još jedan posao   je u tijeku, a to je donošenje zakona u plaćama. Ta oblast nije urađena, imamo tri različita pristupa i to želimo jedinstveno uraditi. Imenovali smo radnu skupinu, donijeli smo strategiju i politiku plaća i očekujem da ćemo vrlo brzo izaći s nacrtom zakona na Vijeće ministara“, kazao je ministar. /kraj


Potpisan Memorandum o razumijevanju o uspostavljanju BiH Fonda za reformu javne uprave

Priopćenja ( 12.07.2007 )

  

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH dr. Nikola Špirić, zamjenik predsjedatelja VMBiH i ministar financija i trezora Dragan Vrankić, entitetski premijeri FBiH Nedžad Branković i RS Milorad Dodik, načelnik Brčko distrikta BiH Mirsad đapo i predstavnici donatora voditelj Izaslanstva  Europskog povjerenstva  u Bosni i Hercegovini Dimitris Kourkoulas, veleposlanici Velike Britanije, i Nizozemske Matthew Rycroft, i Karel Vosskuhler, a u ime kraljevine Švedske Anders Hedluan potpisali su u Sarajevu Memoranduma o razumijevanju o uspostavi BiH Fonda za reformu javne uprave.Potpisana je i Zajednička platforma o principima i načinima implementacije Akcionog plana 1 Strategije reforme javne uprave

“Ovaj memorandum predstavlja financijski instrument kako bi mogli povući 4,5 milijuna eura, sredstava od donatora za reformu javne uprave. Koristim ovu prigodu zahvaliti donatorima, Europskom povjerenstvu  i vladama Nizozemske, Švedske i Velike Britanije. Vjerujem da će reforma javne uprave polučiti dobre rezultate. Potpisivanjem Zajedničke platforme o načelima i načinima implementacije akcijskog plana Strategije reforme javne uprave ostvarit ćemo cilj da izgradimo modernu i transparentnu , troškovno efikasnu javnu upravu i uspješno ćemo rješavati izazove koji stoje pred našom zemljem na njenom putu ka euroatlantskim integracijama”, rekao je predsjedatelj Vijeća ministara Nikola Špirić nakon potpisivanja Memoranduma.

O značaju potpisivanja Memoranduma voditelj Izaslanstva Europskog povjerenstva  u Bosni i Hercegovini Dimitris Kourkoulas je izjavio:
“Reforma javne uprave je ključni element za demokratsku državu, neophodan je element za dobro funkcioniranje vlade i pogon za ekonomski razvoj. Ova će reforma imati direktan pozitivan utjecaj na život građana u BiH i jako je važna za ulazak Bosne i Hercegiovine u Europsku uniju”.

Potpisivanjem ovog memoranduma, donatori su se obvezali da će osigurati 4.5 milijuna eura za reformu javne uprave. Ova sredstva će pomoći Uredu koordinatora za reformu javne uprave BiH za izradu i primjenu sveobuhvatne strategije reforme javne uprave, koja će biti provedena u cijeloj zemlji. Po prvi put su udružena sredstva za reformu javne uprave donatora i vlasti BiH. Koordinator reforme javne uprave će odlučiti kako odrediti prioritete i kako provesti strategiju, što Bosni i Hercegovini daje potpuno vlasništvo nad procesom. /kraj-Služba  za informiranje Vijeća ministara BiH

Izaslanstvo Vijeća ministara s predsjednikom EBRD-a Jeanom Lemierreom

Priopćenja ( 17.07.2007 )
 

  

-Europska banka za obnovu i razvitak sa 596 miliona eura kreditnih aranžmana u BiH postaje najznačajniji financijski partner Bosne i Hercegovine na njenom europskom putu- izjavio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH dr. Nikola Špirić u Sarajevu nakon razgovora s predsjednikom Europske banke za obnovu i razvitak(EBRD)  Jeanom Lemierreom.

U razgovoru u kojem su sudjelovali zamjenik predsjedatelja VM BiH i ministar financja i trezora Dragan Vrankić,  te ministri -komunikacija i prometa dr. Božo Ljubić i   vanjskih poslova Sven Alkalaj, predsjedavajući Nikola Špirić je pozvao   predsjednika Lemierrea da ohrabri investitore da ulažu u BiH.

-Mi ćemo osigurati razvidnost, pravnu i svaku drugu sigurnost investicija u BiH-poručio je predsjedatelj Nikola Špirić na konferenciji za novinare najavivši nove infrastrukturne projekte EBRD-a u oblastima prometa - autoput na koridoru Vc, elektroenergetskom sektoru, željeznici, privatnom sektoru i razvoju komunalne strukture u okviru lokalnih zajednica.

- U 2007. godini bit će zaključeno 15 novih ugovora za EBRD-om, od čega će 12 biti vezano za privatni sektor. Novi kvalitet naše suradnje je da to neće biti samo krediti, već i vlasničko sudjelovanje u projektima u BiH-izjavio je predsjedatelj Vijeća ministara dr. Nikola Špirić naglašavajući da je ukupna vrijednost ovih investicija 150 milijuna eura.

Ističući zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, predsjednik EBRD-a Jean Lemierre naglasio je da će Europska banka za obnovu i razvitak nastaviti s realizacijom projekata u BiH s ciljem otvaranja novih radnih mjesta i stvaranja novih prilika za ljude u BiH.  /kraj
-Služba  za informiranje Vijeća ministara BiH

Potpisani ugovori o zajmu između BiH i EBRD-a

Priopćenja ( 17.07.2007 )

 

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Dragan Vrankić i predsjednik Europske banke za obnovu i razvitak  (EBRD) Jean Lemierre u Sarajevu su potpisali pojedinačne ugovore o zajmu kojima će se financirati dva projekta i to: rekonstrukcija cesta i izgradnja kanalizacijskog sustava u Biljeljini. U ime Federacije BiH projektne ugovore za realizaciju projekta rekonstrukcije cesta potpisali su predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto i direktor JP Direkcije cesta FBiH Ljubo Pravdić.

Ministar Dragan Vrankić i ministar komunikacija i prometa dr. Božo Ljubić direktor Poslovne grupacije EBRD-a Peter Rainiger u obraćanju, na ceremoniji potpisivanja ovih ugovora, naglasili su značaj dosadašnje i buduće suradnje BiH sa EBRD-om.
Ugovor o zajmu za realizaciju Projekta rekonstrukcije cesta u BiH vrijedan je 75 milijuna eura, a namijenjen je rekonstrukciji prioritetnih cestovnih pravaca u oba entiteta u ukupnoj dužini od 848 km, kako bi se cestovna mreža dovela na razinu koja će omogućiti normalno održavanje.
Sredstva će se alocirati na Federaciju BiH 45 milijuna eura i Republiku Srpsku 30 milijuna eura. Implementacija projekta će se osigurati putem Direkcije cesta Federacije BiH i Direkcije za putevi Republike Srpske. Završetak projekta očekuje se do 31. prosinca 2011. godine. Pored EBRD-a, projekt sufinansiraju EIB sa 90 milijuna eura i Svjetska Banka sa oko 20 milijuna eura.

Ugovorom o zajmu vrijednom sedam (7) milijuna eura realizirat će se projekat izgradnje kanalizacijskog sustava u Bijeljini, čime se ovaj zajam u cijelosti alocira na Republiku Srpsku. Projekt će pomoći u izgradnji sekundarne i tercijarne kanalizacijske mreže, koja će obuhvatiti najgušće naseljeni dio gradskog centra, uz istovremenu zamjenu starih cijevi i kišne kanalizacije u ukupnoj dužini do 50 km.

Rok otplate ovih zajmova je 15 godina uključujući 3 godine grace perioda uz povoljnu, EURIBOR kamatnu stopu +1% marže. /kraj
-Služba  za informiranje Vijeća ministara BiH

O dokumentu okvirnog proračuna 2008.-2010.-17.sjednica VMBiH

Priopćenja ( 19.07.2007 )

 

Vijeće ministara BiH se , na 17. sjednici,  upoznalo   s Dokumentom okvirnog proračuna institucija BiH za period 2008.-2010. godina, koji predstavlja preliminarni nacrt proračuna institucija BiH za 2008. godinu s okvirnim planovima za naredne dvije godine. Zaključeno je da predsjedatelj Vijeća ministara Nikola Špirić i ministar financija i trezora i zamjenik predsjedatelja Dragan Vrankić s nadležnim entitetskim i predstavnicima Brčko distrikta BiH u narednih sedam dana usuglase ovaj dokument, nakon čega će ga razmatrati Vijeće ministara BiH.

O zgradi prijateljstva između Grčke I BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, donijelo je više pojedinačnih odluka kojima se omogućava finalizacija projekta obnove Zgrade prijateljstva između Grčke i BiH u Sarajevu. Tako je Vijeće donijelo Odluku o odobravanju privremenog namjenskog korištenja slobodnih sredstava proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH u 2007. godini u iznosu od 5.279.596, 27 KM; Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Povjerenstva za utvrđivanje rasporeda uredskog prostora u Zgradi prijateljstva između Grčke i BiH; Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava proračunske prićuve proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2007. godinu u iznosu od 846.000,00 KM. Ministri su donijeli i Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava proračunske pričuve iz proračuna BiH i međunarodnih obveza BiH za 2007. godinu u iznosu od 4.063.000,00 KM. /kraj-Služba  za informiranje Vijeća ministara BiH