logosrbdeachrvactbosdeac

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Izaslanstvo Vijeća ministara BiH s izaslanstvom MMF-a

Priopćenja ( 14.05.2007 )


 Predsjedatelj Vijeća ministara BiH dr. Nikola Špirić i ministar financija i trezora BiH Dragan Vrankić održali su u Sarajevu radni sastanak s izaslanstvom, Međunarodnog monetarnog fonda, predvođenim Dimitri Demekasom, izvršnim direktorom MMF-a i rezidentnim predstavnikom MMF-a u BiH Grahamom Slackom.

Predsjedavtelj Špirić je predstavio makroekonomske pokazatelje, koji su u prvom kvartalu 2007. godine pokazali ohrabrujuće rezultate planirane projekcije rasta - povećanja GDP-a za šest posto.
On je ukazao i na snažan rast industrijske proizvodnje u 2006. godini, koji je, međutim, neujednačen. U Republici Srpskoj je bio 19,1 posto, a u Federaciji BiH 7,5 posto.
Predsjedatelj i Špirić je rekao da je u 2005/2006. godini ostvaren rast zaposlenosti i da će taj trend rasta biti zadržan i u ovoj godini. Međutim, ukazao je na zabrinjavajuću činjenicu da je još uvijek visoka stopa nezaposlenosti u BiH, koja je u 2006. godini iznosila 43,9 posto.
Predsjedatelj Vijeća ministara je konstatirao da je 2006. bila godina povećanog rasta prihoda s obzirom na efekte PDV-a i istakao da je prvi kvartal 2007. godine praćen rastom od 20 posto kada je riječ o ubiranju neizravnih poreza. On je iznio očekivanje da će biti ostvaren rast prihoda i po osnovu izravnih poreza.
„Jedinstveni ekonomski prostor mora biti praćen jedinstvenim prostorom tržišta rada“, naglasio je dr. Špirić.
On je istakao neophodnost donošenja zakona o Fskalnom vijeću.
Govoreći o superviziji bankarskog sektora, on je predložio pojačanu superviziju koja bi se odvijala unutar Centralne banke BiH i podrazumijevala koordinaciju entitetskih supervizija.
Govoreći o servisiranju unutarnjeg duga, Špirić je istaknuo da zakonska rješenja koja reguliraju oblasti servisiranja unutarnjeg duga ne smiju ugroziti fiskalnu sigurnost ni entiteta ni države.
Ministar Vrankić je naveo da je uspješno proveden PDV, čime su znatno povećani prihodi, ali da je problem u tome što ti prihodi nisu usmjereni u ono što je nalagala struka.
Šef Misije MMF-a u BiH Dimitri Demekas je zahvalio na detaljnim i sveobuhvatnim izlaganjima činjenica, naglasivši da će u ponedjeljak, nakon dodatnih konzultacija, moći dati preliminarni nalaz situacije u BiH.
On je ukazao da BiH i dalje ima vrlo značajan porast za određene grupe izvoznika i da je zahvaljujući tomu tekući račun smanjen ove godine za 11-13 posto, što je po međunarodnim standardima visoko.
„Stvarni deficit je vjerovatno mnogo manji, ali je problem što nemamo stvarne statističke podatke“, kazao je Demekas.
On je naglasio važnost postojanja snažnog sustava za prikupljanje statističkih podataka, ocijenivši da su entitetski statistički zavodi veoma jaki, ali da im nedostaje koordinacija i međusobna suradnja.
Predsjedatelj Vijeća ministara je naglasio da će finalna odluka o pregovorima o stand by aranžmanu sa MMF-om biti donesena nakon dogovora sa predstavnicima svih razina vlasti i njihovog usuglašavnja po tom pitanju.
Demekas je istaknuo da je MMF spreman da nastavi suradnju sa BiH i ukoliko ne bude zaključen stand by aranžman.
/kraj- Služba  za informiranje Vijeća ministara BiH 

Potpisan Sporazum o financijskoj suradnji između BiH i SR Njemačke

Priopćenja ( 16.05.2007 )

   

Ministar financija i trezora i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Dragan Vrankić i veleposlanik SR Njemačke u BiH Michćl Schmunk potpisali su u Sarajevu Sporazum između Vlade Savezne Republike Njemačke i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o financijskoj suradnji u 2005.godini.

Ovim sporazumom Bosna i Hercegovina dobit će grant od Savezne Republike Njemačke u ukupnom iznosu od 11.500.000 eura, od čega je 7.000.000,00 eura namijenjeno programu energetskog sektora i 4.500.000,00 eura za sanaciju deponije Vihovići-Mostar.

Grant od 7.000.000,00 eura koristit će se u okviru zajedničkog projekta koji financiraju Svjetska banka, Europska banka za obnovu i razvitak, Europska investicijska banka i KfW, a u cilju pospješivanja obnavljajuće energije i energetske efikasnosti, za financiranje mjera za rehabilitaciju hidroelektrana i za obnovu distribucijske i prijenosne mreže. KfW i SR Njemačka iz ovog Sporazuma financiraju obnovu Hidroelektrane Rama. Osim toga, Vlada Savezne Republike Njemačke omogućava Bosni i Hercegovini da za taj projekt podigne kredit KfW-a u iznosu do 10 milijuna eura pod veoma povoljnim uvjetima.

Grant vrijedna 4.500.000,00 eura za sanaciju deponije Vihovići-Mostar namijenjen je pokrivanju troškova ekološki prihvatljivog izmještanja otpada koji je deponiran u sklopu bivšeg rudnika uglja na novu deponiju i za rekultivizaciju zemljišta iznad rudnika.

Ministar Vrankić, zahvalivši Vladi i građanima SR Njemačke na pružanju stalne podrške BiH, naglasio je kako je dosad iz ovoga programa potpisano sporazuma u vrijednosti od 75 milijuna eura, od čega su grantovi 70 do 80 posto. Rekao je i da put u EU nije jednostavan, ali alternative nema, te da BiH treba stvoriti ozračje za privlačenje ino kapitala kako bi riješila nezaposlenost.
Istakao je da reformama koje se provode i projektima, poput današnjeg, zemlja ide tim putem.

-Dobar bilateralni pakt smo danas napravili, jer ovo je konkretno, a tome pridonosi i Bosna i Hercegovina kao efektivan dio projekta. Naša tehnička suradnja, među ostalim, treba stimulirati i vlastitu inicijativu. Energija je vaša šansa i ulaganje u tu oblast je ulaganje u razvoj zemlje i bolju budućnost vaše djece, kazao je njemački veleposlanik Michćl Schmunk, dodavši da njegova zemlja i dalje ostaje aktivna u pružanju pomoći BiH./kraj

Sastanak s predstavnicima Udruženja za povrat stare devizne štednje u BiH

Priopćenja ( 21.05.2007 )

„Ovo je prvi put da ne postoji više strana, već samo jedna koja želi riješiti problem stare devizne štednje“, rekao je predsjedavtelj Vijeća ministara BiH dr. Nikola Špirić u Sarajevu na  konferenciji za novinstvo, nakon sastanka s predstavnicima Udruženja za povrat stare devizne štednje u BiH.

Na sastanku predsjedatelja Špirića, te ministra financija i trezora i zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara BiH Dragana Vrankića s predstavnicima Udruženja za povrat stare devizne štednje dogovoreno je formiranje zajedničke radne skupine koja će cjelovito razmotriti pitanje stare devizne štednje i ponuditi odgovarajuća rješenja.

-članovi radne grupe bit će predstavnici državnog Ministarstva financija i trezora, entitetskih ministarstava financija i Brčko distrikta BiH, kao i predstavnici Centralne banke BiH i dva predstavnika Udruženja štediša. Ova radna grupa će do kraja juna razmotriti pitanja vezana za staru deviznu štednju i predložiti izmjene Zakona o izmirenju obaveza na osnovu računa stare devizne štednje-rekao je predsjedatelj Špirić.
Ministar financija i trezora BiH Dragan Vrankić naglasio je da je obostrani cilj vraćanje stare devizne štednje, što je interes njenih vlasnika, ali i države koja na na taj način izmiruje unutarji dug. On je rekao da je gotovo sigurno da će doći do skraćivanja roka za izmirenje stare devizne štednje.

Svetozar Nišić u ime Udruženje starih deviznih štediša izrazio je zahvalnost za dosadašnje aktivnosti predsjedatelja  Vijeća ministara BIH dr. Nikole Špirića u rješavanju ovog problema.
-Želim vjerovati da ćemo s ovim Vijećem ministara biti partneri u rješavanju višegodišnjeg problema devizne štednje, jer sa dosadašnjim sazivima vlada to nismo uspjeli završiti-istakao je Nišić.

Sastanku su prisustvovali predstavnici entitetskih ministarstava financija i guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić. /kraj
- Služba  za informiranje Vijeća ministara BiH 

Ministar Vrankić razgovarao s veleposlanikom Republike Italije u BiH

Priopćenja ( 21.05.2007 )

  

Ministar financija i trezora i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Dragan Vrankić primio je u Sarajevu, veleposlanika Republike Italije u BiH Allesandra Fallavollitu.

Bilateralna suradnja dviju zemalja ocijenjena je dobrom a prelazak odnosa iz faze humanitarne pomoći Italije u sferu ekonomije - iz trgovinske u fazu investiranja u Bosnu i Hercegovinu, obostrano je pozdravljen.
Ministar Vrankić je govoreći o aktualnom stanju u BiH kazao „kako smo tranzicijska država u procesu reformi i na pragu potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u okviru čega nam je i jedan od ciljeva stvaranje povoljnog ambijenta za ulaganje i ekonomski razvitak.“ U vezi s tim je istakao kako se akceptiranjem uvjeta iz europskih naprednih zemalja želi i u Bosni i Hercegovini omogućiti kapitalu, ma odakle dolazi, da fluktuira slobodno. Također je naglasio kako u otvaranju novih radnih mjesta i upošljavanje ljudi svoj interes vidi i BiH.
Talijanski veleposlanik je konstatirao da prezentacija današnje slike o poslovnom ozračju u Bosni i Hercegovini van njenih granica mora biti snažnija osobito prema potencijalnim investitorima. Kazao je kako i osobno, a tako i sa suradnicima iz Veleposlanstva, iz Ekonomskog odjela i Iinstituta za trgovinu, nastoji u svojoj domovini ispravljati krive predodžbe, predstavljajući BiH onakvom kakva i jeste- prihvatljivom i velikom šansom. Dodao je kako bi u kreiranju novog imidža pomoglo što skorije potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te rekao da će Republika Italija i dalje u tom pravcu snažno pružati BiH potporu.
Ministar Vrankić i veleposlanik Fallavollito su govoreći o bh željeznici i cestovnoj infrastukturi ocijenili da je nužna brza rekonstrukcija.
Razgovarano je i otvorenim pitanjima financijskog aranžmana: o Sporazumu o konsolidaciji duga, robnom kreditu SME i Talijansko - bosanskom fondu iz 1996. godine te mogućnostima povlačenja nove kreditne linije za BiH./kraj

Završni sastanak Misije MMF-a sa članovima Fiskalnog vijeća BiH

Priopćenja ( 21.05.2007 )

 

“Na završnom sastanku Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sa članovima Fiskalnog vijeća BiH došli smo do zajedničkih preliminarnih zaključaka koji će biti od velike koristi entitetskim vladama i Savjetu ministrara BiH, kako bi se u 2007. godini zadržali trendovi rasta i održala makroekonomska stabilnost u BiH” , izjavio je nakon sastanka u Sarajevu predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

"Riječ je o preporukama koje govore kako uvesti red u javnim financijama, kako ojačati financijsku održivost u BiH i kako dovršiti stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH, od čega zavisi makroekonomska stabilnost u BiH. Zadovoljstvo mi je da smo došli do preliminarnih zaključaka koji će nakon razgovora i sugestija biti javno objavljeni i kao dokumenti u vlasništvu vlada entiteta i Viječa ministara”, kazao je Špirić.
Predsjedatelj Vijeća ministara je rekao da postoje dvije mogućnosti kada je riječ o odnosima BiH i MMF-a, a to su angažman ove financijske institucije u konzultantskom i tehničkom smislu, dok je drugi zaključivanje stand by aranžmana.
Izvršni direktor MMF Dimitri Demekas, koji predvodi Misiju MMF u BiH radi godišnjih konzultacija po članu IV Statuta MMF-a, kazao je da je MMF dao konkretne preporuke BiH u tri šire oblasti.
"Kao prvo, tu je uvođenje više reda u javne financije, posebice sprečavanje deficita, zatim donošenje zakona o Fiskalnom vijeću, a jako je važno da Upravni odbor Direkcije za neizravno oporezivanje donese odluku o raspodjeli prihoda sa jedinstvenog računa. Također, dali smo i preporuke za jačanje finansijske stabilnosti u bankarskom sustavu, te preporuke koje bi promovirale uvođenje jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH i koje bi omogućile bolju mobilnost radne snage unutar zemlje", kazao je Demekas.
Dodao je da zbog određenih političkih otpora nisu ostvarene i ispunjene neke preporuke MMF koje su ranije date BiH, a primjer takvih preporuka je ujedinjavanje bankarske supervizije na državnoj razini.
Izvršni direktor IMF Dimitri Demekas je istaknuo da će MMF nastaviti pružati podršku BiH. /kraj
- Služba  za informiranje Vijeća ministara BiH