logosrbdeachrvactbosdeac

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Susreti ministra Dragana Vrankića u Washingtonu

Priopćenja ( 21.10.2007 ) Zamjenik predsjedavtelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora Dragan Vrankić, koji službeno boravi u Washingtonu na Godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda , razgovarao je, na odvojenim sastancima, s predstavnicima MMF-a direktorom Europskog odjela Michćlom Depplerom, zamjenikom direktora Upravnog odbora Murillom Portugalom, savjetnikom za BiH iz Odjela za Europu Dimitrijem Demekasom i izvrsnim direktorom Nizozemske konstituence. Age Bakkerom.

Ministar Vrankić je informirao predstavnike MMF-a o stanju pregovora s Europskom komisijom i Programu o stabilizaciji i pridruženju, o tijeku priprema proračuna u zemlji za 2008. godinu , stanju u bankarstvu te o pravcu rješavanja fiskalne koordinacije. Predstavnici MMF-a su izrazili puno razumijevanje za BiH, kazavši da su ohrabreni u pogledu napretka u gospodarstvu, rastom BDP-a , niskom inflacijom ali su ponovo upozorili i da se i dalje pažljivo mora pratiti deficit tekućeg računa i trgovinske bilance.

Na marginama Godišnje skupštine ovih svjetskih financijskih institucija ministrar Vrankic se susreo s visokim dužnosnicima i kolegama iz država nastalih na području bivše SFRJ- ministrom financija Crne Gore Igorom Luksicem, ministrom financija Republike Hrvatske Ivanom Šukerom te iz Makedonije - zamjenikom premijera Zoranom Stavreskim i ministrom financija Trajkom Slaveskim

Tijekom ovih bilateralnih susreta razmijenjena su iskustva ministara u vezi s gospodarskomi političkom situacijom, regionalnom suradnjom, te mogućom suradnjom izmedu ministarstava. Ministar Vrankić je iskoristio priliku da upozna kolege sa stanjem u kojem se nalazi BiH u pogledu procesa Programa o stabilizacji i pridruženju, obvezom izrade ekonomskog i fiskalnog programa, odnosom Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke prema Bosni i Hercegovini.

Predloženo je i da nastavak novih aktivnosti ide u pravcu pomoći oko rjesavanja pitanja unutarnjeg duga i bolje pripreme BiH za financijsku pomoć iz fondova Europske unije./kraj

Izaslanstvo Vijeća ministara s nizozemskim ministrom financija Bosom

Priopćenja ( 22.10.2007 ) Predsjedatelj Vijeća ministara BiH dr. Nikola Špirić i zamjenik predsjedatelja VM i ministar financija i trezora BiH Dragan Vrankić razgovarali su u nedjelju u Washingtonu s nizozezmskim ministrom financija i predsjedateljem nizozemske konstituence  Wouter Bosom o novom portfoliju Svjetske banke u BiH i bilateralnim odnosima između Nizozezmske i BiH.

Predsjedatelj Špirić zaključio je da su odnosi između dviju zemalja prijateljski i da je Nizozemska na devetom mjestu po stranim investicijama u BiH. Izrazio je spremnost BiH da dalje radi na poboljšavanju odnosa .

Predsjedatelj Špirić informirao je Bosa kako BiH uskoro treba    početi  reformu poljoprivrede i da bi joj u tom segmentu Nizozemska mogla pružiti tehničku pomoć.

Ministar financija i potpredsjednik nizozemske Vlade Bos istaknuo je da je Nizozemska spremna pomoći BiH u svakom pogledu, uključujući i reformu poljoprivrede. Naglasio je da njegova zemlja podržava put BiH u EU, te izrazio uvjerenje da će BiH uspjeti uspješno okončati zahtjevne reformske procese.

Nizozemski ministar Bos ocijenio je da BiH ima dobre ekonomske pokazatelje i izrazio nadu da će ekonomski rast uskoro biti praćen smanjenjem nezaposlenosti.
/kraj -Služba  za informiranje Vijeća ministara BiH

Izjava ministra Dragana Vrankića o susretu na Jahorini

Priopćenja ( 08.11.2007 )

 

Bio sam prijatno iznenađen kada sam saznao da se u okviru važnog sastanka, kao što je koordininacija po pitanju financiranja projekata za Srebrenicu na Jahorini, održao i zajednički sastanak vlada entiteta s premijerima na čelu.

Podržavam ovakav vid komuniciranja , posebice kada je to u cilju oživljavanja jedinstvenog ekonomskog prostora i maksimalnog koordiniranja u harmoniziranju propisa, koji u konačnici pridonose mobilnosti tržišta rada i ekonomskom napretku u Bosni i Hercegovini.

Međutim , vrlo zabrinjavajuće je to što se može iščitati iz  priopćenja i tekstovima u tisku - da se pojavljuju apetiti za preuzimanjem ingerencija države posebice u navedenim zakonima koji se žele mijenjati , spuštajući državnu razinu na nekoga od koga za sve treba tražiti blagoslov niže  razine.

S obzirom da je iskazana jaka želja za bavljenjem fiskalnim pitanjima , od izrade i donošenja dokumenata o okviromproračunu i proračunima za narednu fiskalnu godinu, podsjećam da sukladno postojećem sporazumu o prijenosu nadležnosti postoji jasno pozicioniran položaj premijera i ministara financija za ova pitanja .

 Istaknuo bih da smo uspješno surađivali u izradi dokumenata okvirnog proračuna za naredno trogodišnji period te očekujem i dalje takvu suradnju.

Nije potrebno napominjati koliko je ovaj vid suradnje i koordinacije potreban da bi se zadržala postojeća makroekonomska stabilnost i ekonomski rast u zemlji.

Podsjećam da je potrebno nastaviti putem europskih integracija koji je opredjeljenje svih nas./kraj

Vijeće ministara u ostavci

Priopćenja ( 01.11.2007 ) 

 

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH dr. Nikola Špirić izjavio je na vanrednoj  konferenciji za novinstvo u Sarajevu da je podnio ostavku Predsjedništvu BiH i zatražio  provođenje procedura   sukladno  Zakonu, te da je obavijestio ministre da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine od danas u tehničkom mandatu dok se ne izabere novi predsjedatelj i novo Vijeća ministara BiH. /kraj -Služba  za informiranje Vijeća ministara BiH

Ministar Dragan Vrankić razgovarao s predstavnicima UNDP-a

Priopćenja ( 12.11.2007 )

 


 Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora Dragan Vrankić razgovarao je s regionalnom direktoricom UNDP-a za Europu i CIS zemlje Kori Udovički i rezidentnom predstavnicom UNDP-a u BiH Christine McNab.

Ministar Vrankić je ovom prilikom izrazio zahvalnost UNDP-u i drugim UN agecijama na dosadašnjoj suradnji. Posebice je istaknuo važnost postojećih projekata za Bosnu i Hercegovinu u oblasti javnih financija, na uspostavi baze podataka za donacije te na koordiniranju donatorske pomoći.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH McNab je predala ministru Vrankiću izvješće o harmoniziranom upravljanju gotovinom kao osnov za buduću suradnju glede transfera sredstava za ove agencije./kraj