logosrbdeachrvactbosdeac

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

U Madridu potpisan Program financijske suradnje BiH -Španjolska

Priopćenja ( 18.02.2008 )

 

 Zamjenik predsjedavtelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Dragan Vrankić i zamjenik ministra industrije, trgovine i turizma Pedro Mejia potpisali su, u Madridu, Program financijske suradnje između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španjolske u vrijednosti od oko 80 milijuna KM.

Programom financijske suradnje Španjolska vlada, koja preko svog Ministarstva industrije, trgovine i turizma odobrava razvojne koncesijske kredite iz Fonda za razvitak (FAD),. stavila je na raspolaganje Bosni i Hercegovini 40 milijuna eura odnosno oko 80 milijuna KM. Kako je rečeno ovom prigodom, navedeni iznos se može implementirati kroz projekte koji će pridonijeti održivom ekonomskom i socijalnom razvoju a naročito i za financranje poželjnih, oblasti ekonomske infrastrukture uključujući masovni kopneni i zračni promet, energije, telekomunikacija, upravljanja vodama i obnovljene energije.
Ukupan iznos Programa financijske suradnje treba biti proveden u naredne dvije godine a popis prioritetnih projekata definiraju i usuglašavaju obje ugovorne strane. Financijski uvjeti, koje je odobrio Fond za razvitak su 1,5% kamatna stopa,19 godina otplate sa šest ( 6) godina grace perioda.

Ministar Vrankić izazio je zahvalnost Vladi Španjolske i istaknuo važnost ovih kredita za BiH, osobito iz oblasti vodoopskrbe, koji će , naglasio je, umnogome poboljšati život stanovništva u općinama -Fojnici, Široki Brijeg, Ljubuški i Prnjavor. Ukupna vrijednost kredita za ove četiri općine je oko 14,200.000 KM (7.100.000 eura) i već su u proceduri. Po općinama ti krediti iznose: Fojnica oko 2,100.000 KM (1,550,000 eura ), Široki Brijeg oko 3,600.000 KM (1.800.000 eura ), Ljubuški oko 3,600.000 KM (1.800.000 eura) i Prnjavor oko 3,900.000 KM (1.950.000 eura).

Nakon potpisivanja Programa financijske suradnje pripomenuto je i da je Ministarstvo financija i trezora 2002. godine također potpisalo tri financijska sporazuma na osnovu odobrenih kredita Fonda za razvitak za sustav vodoopskrbe u tri bosansko- hercegovačke općine - Olovu, Žepču i Prnjavoru.Ukupna vrijednost iznosila je oko 11 milijuna KM (5,470.823,129 eura). Korisnik FAD kredita, za željezničke vagone TALGO u vrijednosti od 66,7 milijuna eura , koji je uspješno implementiran, je i Federacija BiH. Istaknuto je i da za nove kredite i projekte postoji velika zainteresiranost u cijeloj Bosni i Hercegovini.
Potpisivanju je prisustvovao i veleposlanik BiH u Španjolskoj Josip Brkić. / Kraj

Parlamentarna skupština BiH potvrdila saziv Vijeća ministara BiH

Priopćenja (20.02.2008)
 

 Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je imenovanja zamjenika predsjedatelja, ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, čime je okončan tehnički mandat Vijeća ministara BiH. U novo-stari saziv Vijeća ministara BiH imenovani su dosadašnji članovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine./ Kraj-Služba za informiranje VM/ Kraj

Ministarstvo financija i trezora: Obveznice po zakonu i u roku

 

 Priopćenje 29.02.2008.

 
Nikakvog pomicanja rokova niti bilo kakvog drugog zastoja neće biti u ispunjavanju zakonske  i ustavne obveze Ministarstva  financija i trezora kada su obveznice  po osnovu stare devizne  štednje u pitanju.
Ministarstvo   sve vrijeme radi  poštujući  zakone kao i odredbu Ustavnog suda BiH iz 2005.godine  o nadležnosti   države BiH   a to je  da je BiH odgovorna za uspostavu jedinstvenog okvira za izmirenje duga prema svim građanima, na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine   po osnovu  stare devizne štednje. Ministarstvo   je  pred  Ustavnim sudom BiH pokrenulo  pitanje     usuglašenosti zakonodavstva Republike Srpske  sa zakonodavstvom Bosne i Hercegovine
.

VM o Zakonu o plaćama i naknadama u institucijama BiH - 39.sjednica

Priopćenja 14.02. 2008. godine                          Vijeće ministara BiH  razmotrilo je, na današnjoj sjenici kojom je predsjedao predsjedatelj dr.Nikola Špirić, Prijedlog zakona o plaćama i naknadama uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine, kojim bi po prvi put oblast raspodjele plaća i naknada uposlenih na razini institucija BiH bila uređena na jedinstven i jednoobrazan način. Ovim bi se izbjegla dosadašnja praksa koja omogućava da brojne institucije pojedinačnim aktima same utvrđuju plaće.

Zaključeno je da Radna grupa za izradu ovog zakona razmotri primjedbe i sugestije  odbora za unutarnju politiku i ekonomiju Vijeća ministara, kao i one iznijete na današnjoj sjednici, nakon čega će Ministarstvo financija i trezora Vijeću ministara BiH za narednu sjednicu dostaviti Prijedlog zakona na izjašnjavanje./kraj-Služba za informiranje Vijeća ministara


BiH institucije dobile proračun za 2008. godinu

Priopćenje 25.02.2008. 

 

Proračun institucija  BiH i međunarodnih obveza BiH za 2008 za ovu godinu iznosi 1.186.357.560 KM. Prijedlog zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2008. godinu usvojio je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH,   na današnjoj sjednici u Sarajevu, u istom tekstu kako ga je  20. 02.ove godine, usvojio i Zastupnički dom državnog parlamenta.    
Izaslanici  su prihvatili i zaključak da se zaduži Vijeće ministara da uradi plan aktivnosti na rješavanju smještaja institucija BiH kako bi se smanjili troškovi zakupa. / Kraj