logosrbdeachrvactbosdeac

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Veleposlanik Wigemark uručio ministru Bevandi izvješće EK o BiH

Priopćenje, 18.4.2018.

20180418 mŠef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark zvanično je danas uručio zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministru financija i trezora Vjekoslavu Bevandi Izvješće o BiH u okviru paketa proširenja Europske komisije.
Ministar Bevanda naglasio je da ovo izvješće pokazuje kako su institucije Europske unije uz BiH, ali da su ključne odluke, ipak, na domaćim vlastima.
"Za mene osobno, i politiku koju provodim, Europska unija nema alternativu i naš put vodi samo u tom smjeru. Mi moramo ići putem koji vodi ka Briselu, a načelno su svi iskazali opredjeljenje za to", kazao je ministar Bevanda.

 

Opširnije...

Kina donira 2,6 milijua eura za BiH

Priopćenje, 20.3.2018.

20180320 mZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s kineskom veleposlanicom u BiH Čen Bo Sporazum o grantu Kine od 20 milijunana juana, odnosno 2,6 milijuna eura.

Ministar Bevanda je, nakon potpisivanja Sporazuma, izjavio da je ovim osiguran značajan grant za Bosnu i Herecegovinu čiju namjenu će odrediti Vijeće ministara.

Opširnije...

Nastavak reformi teme razgovora ministra Bevande i Nadeema Ilahija

Priopćenje, 12.3.2018.

20180313mZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Nadeemom Ilahijem koji od prošlog tjedna boravi u Bosni i Hercegovini.

Tijekom razgovora zaključeno je da je dobro što su ispunjeni osnovni uvjeti kako bi bio nastavljen program s MMF-om i uplaćena druga tranša entitetima, te da je nužno nastaviti s provođenjem reformi kako bi se ispunile odrednice iz Pisma namjere.

Opširnije...

Grant od 6,8 milijuna eura za most u Gradišci

potpisivanje ugovora most gradiskaMZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bavanda poptpisao je danas u Banjoj Luci ugovor o financiranju za dionicu Banja Luka – Doboj B vrijedan 47 milijuna eura i ugovor o investicijskom grantu Europske unije za izgradnju prekograničnog mosta u Gradišci u vrijednosti  6,8 milijuna eura. Ugovor o investicijskom grantu ministar Bevanda potpisao je sa šefom Odjeljenja za kreditno poslovanje Europske investicijske banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Matteom Rivellinijem, dok su ugovor o fianciranju potpisali,  osim Rivellinija i Bevande, ministar financija RS Zoran Tegeltija i izvršni direktor za financijske poslove JP “Autoputevi Republike Srpske” Marko Mitrović.

Opširnije...

Ne smiju biti ugroženi milijunski projekti KfW-a

Priopćenje, 7.3.2018.

kfw - mft - fotoMZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda organizovao je sastanak s direktorom njemačke Razvojne banke KfW u BiH Matthiasom Shmidt-Rosenom i suradnicima kako bi otklonili probleme i spriječili obustavu milijunskih projekata u BiH koje financira njemačka Vlada.
Ministar Bevanda naglasio je da je suradnja Ministarstva financija i trezora BiH s KfW-om i njemačkom Vladom dugogodišnja, izuzetno značajna i uspješna jer se trenutno realizira osam projekata ukupne vrijednosti 336 miljuna eura.

Opširnije...