logosrbdeachrvactbosdeac

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Novac za pomoć migrantima nije uplaćivan preko jedinstvenog računa trezora

Priopćenje, 14. 1. 2021.

memoNakon niza izvješća dužnosnika Međunarodne organizacije za migracije (IOM) te novinarskih upita u vezi s navodima da su milijuni eura doznačeni za rješavanje migrantske krize, Ministarstvo financija i trezora BiH obavještava javnost da novac za ovu namjenu nije uplaćivan na jedinstveni račun trezora BiH.

Netočni su i navodi da se Ministarstvu financija i trezora BiH dostavljaju financijska izvješća iz IOM-a o utrošku tih sredstava jer su ilegalne migracije isključiva nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH i svi kontakti se završavaju u tom ministarstvu koje priprema izvješća za sjednice Vijeće ministara BiH.

Opširnije...

Potpisan Memorandum o 250 milijuna eura makrofinancijske pomoći EU za BiH

Priopćenje, 31.12.2020.

bevandaMZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas Memorandum o razumijevanju između Europske unije i Bosne i Hercegovine kojim je BiH omogućen zajam za makrofinancijsku pomoć  u iznosu 250 milijuna eura.

Ovaj memorandum u ime EU potpisuje europski komesar za ekonomiju Paolo Gentilon, a u ime Centralne banke, kao agenta zajmoprimca, potpisnik je guverner Senad Softić.

S obzirom na to da se radi o pomoći za više razina vlasti Memorandum su potvrdili i podržali ministri financija oba entiteta te gradonačelnik Distrikta Brčko.

Opširnije...

Za dionicu autoceste Poprikuša – Medakovo 340 milijuna eura od EIB-a

Priopćenje, 29.12.2020.

bevandaMZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s predstavnicima Europske investicijske banke (EIB) Mateom Rivellinijem i Jacopom Lensi Orlandom ugovor o zajmu u vrijednosti 340 milijuna eura namjenjenih za izgradnju autoceste na dionici Poprikuše - Medakovo na Koridoru Vc.

Nakon potpisivanja sporazuma ministar Bevanda  naglasio je važnost ovog ugovora ne samo za područje Federacije BiH, već i njegov državni i regionalni značaj u izgradnji moderne infrastrukture, povećanja sigurnost i kapaciteta autoceste.

Opširnije...

Zajednički program UN-a osigurao oko 1,3 milijuna dolara za BiH

Priopćenje, 30.12.2020.

Bevanda foto malaZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih naroda u BiH Ingrid Macdonald Zajednički program jačanja infrastrukture za financiranje Ciljeva održivog razvoja  u vrijednosti oko 1,3 milijuna dolara.

Bosna i Hercegovina  je 2015. godine, zajedno s ostalim državama članicama UN-a, usvojila Program održivog razvoja do 2030. godine koji sadrži 17 ciljeva održivog razvoja (CoR), a usmjereni su na iskorjenjivanje siromaštva, borbu protiv neravnopravnosti i nepravde te rješavanje pitanja klimatskih promjena.

Opširnije...