logosrbdeachrvactbosdeac

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Svjetska banka partner BiH u saniranju ekonomskih posljedica pandemije

Priopćenje, 20. 9. 2021.

cd70c603-2127-4083-a240-63a59480c171MZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda održao je danas sastanak s visokim izaslanstvom Svjetske banke (SB) predvođenim regionalnom direktoricom Svjetske Banke za Balkan Linda Van Gelder.

Sastanku, koji je bio posvećen projektima koje Svjetska banka realizira u BiH, nazočili su  direktorica za strategije i operacije SB za Europu i središnju Aziju Xiaoqing Yu, koja je u prvoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini te novoimenovani direktor SB za BIH i Crnu Goru Christofer Sheldon, kome je ministar Bevanda poželio dobrodošlicu i uspješan rad.

Opširnije...

EBRD važan partner za pokretanje novih investicija u BiH

Priopćenje, 14. 09. 2021.

Bevanda - Heilbronn 14 09 - MZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas s potpredsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Pierre Heilbronnom o realizaciji projekata koje ova banka financira u BiH.  

Ministar Bevanda, koji je guverer BiH u EBRD-u, naglasio je kako ova banka financira vodeće infrastrukturne projekte u BiH, te je nezaobilazan faktor u pokretanju novih investicija.

Opširnije...

Predstavnici Ministarstva financija i trezora BiH sudjelovali na obuci o temi projektnog budžetiranja

Priopćenje

photo training 4 - Mala29. i 30. lipnja 2021. godine, predstavnici Ministarstva financija i trezora sudjelovali su na obukama čiji je cilj predstavljanje rezultata novog proračunskog pristupa i nove metodologije za programsko budžetiranje u vezi sa srednjoročnim planiranjem budžeta i strateškim planiranjem, organiziranim u okviru aktivnosti projekta „Nastavak podrške upravljanju javnim financijama u Bosni i Hercegovini“ koji financira Europska unija, a provodi međunarodni konzorcij predvođen tvrtkom Hulla & Co Human Dynamics GmbH & Co KG, Austrija. Ovaj projekt predstavlja dvogodišnji napor da se poboljša upravljanje javnim financijama u BiH povećanjem efikasnosti rashoda.
Predstavnici Sektora za proračun, Sektora za trezorsko poslovanje i Odsjeka za upravljanje javnim investicijama i srednjoročno planiranje sudjelovali su na događaju, te bili informirani o ishodima GAP Analize zakonskog okvira u oblasti programskog budžetiranja, kao i o nacrtu prijedloga za izmjenu Zakona o financiranju institucija BiH i relevantnih budžetskih instrukcija koje je ministarstvu dostavio ekspertni tim Projekta.

Opširnije...

Suradnja BiH i UN-a uspješna i neupitna

Priopćenje, 7.9. 2021.

bevanda-unMZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda danas je održao on-line sastanak s regionalnom direktoricom Ujedinjenih naroda (UN) za Europu i središnju Aziju Gwi Yeop Son i njenim suradnicima.

Tijekom sastanka naglašena je važnost osnivanja i daljeg nastavka rada Zajedničkog upravnog odbora UN-a  i BiH, gdje je ministar Bevanda bio supredsjedatelj i dao značajan doprinos u postizanju suglasnosti kod usvajanja Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja iz Agende u BiH, uključujući i napore na jačanju infrastrukture za financiranje ciljeva održivog razvoja u BiH, zajedno s agencijama UN-a u BiH.

Opširnije...

BiH mora biti spremna odgovoriti izazovima migrantske krize

Priopćenje, 8. 6. 2021.

Rancic - IOM  malaZamjenik ministra financija i trezora BiH Hazim Rančić primio je danas šeficu Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Lauru Lungarotti s kojom je razgovarao o načinima rješavanja migrantske krize u BiH i osposobljavanju domaćih institucija da odgovore ovim izazovima.

Na sastanku je naglašeno kako je problem ilegalnih migracija sveprisutan u regiji, a posebice u BiH koja ima nedovoljne kapacitete da se suoči s ovim problemom.

Opširnije...