logosrbdeachrvactbosdeac

Ministar Bevanda potpisao Sporazum o grantu i Sporazum o zajmu s EBRD-om

Priopćenje, 20. 11. 2019.

IMG 0785mZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i šefica Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o grantu za projekt Regionalni vodovod Plava voda koji se odnosi na investicijski grant iz SIDA-EBRD II programa za komunalni okoliš i Sporazum o zajmu za projekt Regionalna deponija za kruti otpad u Živinicama.

Vrijednost Sporazum o grantu između BiH i EBRD-a je 2 milijuna eura koje Švedska razvojna agencija (SIDA) donira kao potporu projektu Regionalni vodovod Plava voda. Za ovaj projekt ranije su osigurana sredstva iz zajmova EBRD-a i Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) od po 11 milijuna eura, što znači da ukupna sredstva za ovaj projekt iznose 24 milijuna eura.

Sporazum o zajmu koji je danas potpisan odnosi se na projekt Regionalna deponija za kruti otpad u Živinicama i njime se osiguravaju sredstva u iznosu od 5 milijuna eura.

Ministar Bevanda je u obraćanju medijima istaknuo kako ga raduje što su oba projekta prepoznale SIDA i Europska unija koji pružaju pomoć Bosni i Hercegovini u svim važnim projektima koji doprinose kvaliteti života građana Bosne i Hercegovine.

Pojasnio je kako će provedbom projekta Regionalni vodovod Plava voda biti osigurana pouzdana i dugoročna vodoopskrba u općinama Travnik, Zenica, Novi Travnik, Vitez i Busovača te da se radi o regionalnom sustavu vodoopskrbe od izvorišta Plava voda u općini Travnik do rezervoara Putovići u Zenici.

Cilj projekta Regionalna deponije za kruti otpad u Živinicama je riješiti dugogodišnji problem s otpadom u gradu Živinice i općinama Banovići i Kladanj tako da unaprijedimo standard upravljanja otpadom i približimo se standardima EU, istaknuo je ministar.

Šefica Ureda EBRD-a u BiH Manuela Naessl istaknula je kako će oba projekta unaprijediti kvalitetu i održivost usluga koje se pružaju građanima na lokalnoj razini. „EBRD ima u planu velik broj infrastrukturnih projekata u Bosni i Hercegovini za koje se očekuje odobravanje sredstava u naredne dvije godine. Dugoročna ulaganja u infrastrukturu Bosne i Hercegovine su ključna za unaprjeđenje pružanja usluga te stvaranje povoljnih uvjeta za daljnja ulaganja.“