logosrbdeachrvactbosdeac

Od formiranja nove vlasti ovisi i suradnja s MMF-om

Priopćenje, 17. 9. 2019.

Bevanda - Jewel - malaZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas u nastupni posjet novoimenovanog rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Andrewa Jewela s kojim je govorio o mogućnostima buduće suradnje.

Ministar Bevanda poželio je Jewelu dobrodošlicu i obećao potporu u njegovom budućem radu na novoj dužnosti koju je u kolovozu preuzeo od bivšeg rezidentnog predstavnika MMF-a Francisca Parodija. 

Na sastanku je konstatirano da je formiranje vlasti i dalje prioritetna tema u BiH iako je od općih izbora prošlo skoro godinu te je ponovo istaknuto da konkretna suradnja s MMF-om čeka novu vlast.

Ministar Bevanda informirao je Jewela da je Vijeće ministara do sada usvojilo tri kvartalne odluke o privremenom financiranju te da je proračun za ovu godinu u Parlamentarnoj skupštini BiH nakon što ga je u kolovozu većinom glasova usvojilo Predsjedništvo BiH.

Govoreći o manjkavostima privremenog financiranja koje onemogućava kapitalna ulaganja, ministar Bevanda ocijenio je da bi najbolje rješenje bilo da proračun za 2019. godinu što prije usvoje poslanici i delegati Parlamentane skupštine BiH.

Ministar Bevanda naglasio je da Ministarstvo financija i trezora BiH profesionalno obavlja svoje poslove i poštuje zakonske rokove te da se servisiranje vanjskog duga vrši sukladno otplatnom planu i uredno se financiraju institucije BiH, a u tijeku su i konzultacije s proračunskim korisnicima za proračun 2020. godine.

Sugovornici su se složili da će razgovori o budućoj suradnji biti mnogo konkretniji nakon što se okonča proces formiranja vlasti u BiH kako bi se o novim projektima odlučivalo u punom kapacitetu.

Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 milijuna KM po tranši, a ukupna vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu KM, ali je on prekinut 2018. godine.