logosrbdeachrvactbosdeac

Francuska spremna ulagati u BiH i zemlje zapadnog Balkana

Priopćenje, 11.9.2019.

Bevanda - Rousson MZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas veleposlanika Republike Francuske u BiH Guillaumea Roussona s kojim je razgovarao o mogućnostima ekonomske suradnje i potencijalnim investicijama.

Veleposlanik Rousson obavijestio je ministra Bevandu da su vlasti u Francuskoj usvojile strategiju za zapadni Balkan gdje važno mjesto zauzima suradnja s Bosnom i Hercegovinom i to u elektroenergetskom sektoru, izgradnji infrastrukture, ekološkim projektima te javnom prijevozu. 

Francuski veleposlanik uručio je ministru Bevandi nacrt sporazuma koji bi regulirao suradnju putem Francuske razvojne banke (AFD) koja raspolaže s 10 milijardi eura i čije je regionalno sjedište u Beogradu odakle pokriva sve zemlje zapadnog Balkana.

Prema riječima veleposlanika Roussona, sličan sporazum već je potpisan sa Vladom Srbije dok su ostale zemlje regije u pripremnoj fazi potpisivanja te je naglasio da je prije nekoliko mjeseci ovaj nacrt sporazuma dostavljen ministru vanjskih poslova BiH Igoru Crnatku, a potom i ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirku Šaroviću.

Ministar Bevanda ocijenio je da treba ozbiljno razmotriti ovakve projekte jer je to vrlo perspektivan i važan oblik suradnje između dvije zemlje koji može unaprijediti ekonomske odnose i doprinijeti rastu stranih investicija u BiH, ali i unaprijediti regionalnu suradnju.

Sugovornici su iskoristili današnji sastanak za razmjenu mišljenja o aktualnoj političkoj situaciji u BiH te je ocijenjeno da je nužno što prije formirati vlast jer je to način ubrzavanja reformi i snažnijeg kretanja u proces europskih integracija.

Ministar Bevanda naglasio je da Ministarstvo financija i trezora BiH redovito ispunjava svoje obveze iako je na snazi privremeno financiranje jer proračun za ovu godinu nije usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH, a već je u pripremi proračun za 2020. godinu.