logosrbdeachrvactbosdeac

Potpisan ugovor o grantu EU za izgradnju petlji Johovac i Rudanka

Priopćenje, 1.8.2019.

Bevanda-EBRDmMinistar financija i trezora BiH i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i direktor Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Ian Brown potpisali su danas u Sarajevu Sporazum između BiH i EBRD-a o dodjeli bespovratnih sredstava u vrijednosti 12,9 milijuna eura za sufinanciranje nove dionice Koridora Vc između Johovca i Rudanke kod Doboja.
Ministar Bevanda je u obraćanju medijima pojasnio da je ovaj grant odobrila EU kroz Okvir za ulaganja u Zapadni Balkan i da će sredstva kojima će upravljati EBRD pomoći Javnom poduzeću "Autoputevi Republike Srpske" u nastavku izgradnje autoputa na Koridoru Vc. Uz dvije petlje, bit će izgrađeni i dionica autoputa u duljini od šest kilometara, prilazni put s dvije trake i dio prijelaza preko rijeke Bosne.

Također, podsjetio da je Ugovor o zajmu s EBRD-om za ovu dionicu autoputa u iznosu od 70 milijuna eura potpisan 2017. te da su ovakvi ugovori značajni za pokretanje domaćih kompanija, stvaranje novih radnih mjesta i približavanje BiH Europi što, u konačnici, mora dovesti do ekonomskog rasta. Na kraju svog obraćanja, ministar Bevanda je čestitao predstavnicima Vlade Republike Srpske i Javnog poduzeća "Autoputevi Republike Srpske, uz želju da uz pomoć ovih bespovratnih sredstava radovi budu završeni uspješno i u planiranim rokovima.
Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark izjavio je da 15 milijuna eura bespovratnih sredstava čini jedan od 11 projekata koje EU financira u BiH u okviru Agende povezanosti u kojoj je do sada za BiH odobreno ukupno 217 milijuna eura i za koju je EU na nedavno održanom samitu lidera zemalja Balkana u Poznańu, Poljska, odobrila novi paket financijskih sredstava u ukupnom iznosu od jedne milijarde eura za Balkan. Prema njegovim riječima, Koridor Vc je glavni međunarodni prometni koridor u BiH koji podržava njezin ekonomski razvoj i doprinosi regionalnoj integraciji tako što poboljšava unutarnju povezanost BiH, kao i povezanost sa susjednim zemljama.
Direktor Ureda EBRD-a u BiH Ian Brown je, ističući zadovoljstvo današnjim potpisivanjem ovog Sporazuma koji odražava napredak na izgradnji Koridora Vc, naveo i kako je uvjeren da će uspostavljanje boljih veza unutar zemlje i njezino bolje povezivanje s Europom služiti cilju dublje integracije i to ne samo u ekonomskom smislu.
Nova dionica spojit će se s autoputom Banjaluka-Doboj i dopuniti druga tekuća i planirana ulaganja na sjevernom i južnom dijelu Koridora Vc u BiH, čime će se unaprijediti odvijanje prometa, smanjiti gužve, a u fazi gradnje bit će otvorena i nova radna mjesta. Novi autoput će također povećati sigurnost na putevima tako što će smanjiti intenzivni promet kroz grad Doboj i okolna naselja.
Završetak Koridora Vc očekuje se 2030., a procijenjeni ukupni troškovi iznose približno četiri milijarde eura.