logosrbdeachrvactbosdeac

Snažna potpora EU jačanju unutarnjih kontrola u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini

Saopćenje, 03.10. 2018.

Projekt sastanakMPovodom početka realizacije Projekta jačanja unutarnjih financijskih kontrola (PIFC) u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini, koji financira Europska komisija iz komponente IPA II, ravnatelj Središnje harmonizacijske jedinice Ministarstva financija i trezora BiH Ranko Šakota  razgovarao je s predstavnikom firme koja će ralizirati Projekt, s vođom Projekta i ekspertima.
Korisnici Projekta, koji je vrijedan dva miliona eura i koji će trajati 24 mjeseca, jesu središnje harmonizacijske jedinice na razini Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine i institucije Brčko distrikta. „Što se tiče Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva financija i trezora BiH,  ključni zahtjevi od Projekta su: strateški dokument o sistemu internih finansijskih kontrola u institucijama BiH za period 2019-2024. godina, ažuriranje podzakonskih akata iz oblasti finansijskog upravljanja i kontrole i interne revizije, izrada metodologija za kontrolu kvaliteta interne revizije i finansijskog upravljanja i kontrole, te izrada softverskih aplikacija za izvještavanje u obje oblasti. Cilj je da uz podršku Projekta napravimo stvarni napredak u sistemu internih finansijskih kontrola, a ne da dobijemo  papir bez ikakve vrijednosti“, kazao je ravnatelj Središnje harmonizacijske jedinice Ministarstva financija i trezora BiH Ranko Šakota ocijenivši da je sustav financijskog upravljanja i kontrole, kao jedan od elemenata PIFC sustava, u ovom momentu mnogo zahtjevnija oblast od oblasti unutarnje revizije.
Chiara D'Aloia, predstavnica belgijske kompanije „Ice“, koja je izabrana za implementatora Projekta, obećala je da će svi zahtjevi, usuglašeni u projektnom zadatku, biti realizirani. „Svakih šest mjeseci bit će podnošeni izvještaji o napretku u realizaciji aktivnosti iz Projekta“, naglasila je D'Aloia.
Sastanku, kojim je ozvaničen početak realizacije Projekta u institucijama BiH, nazočili su i vođa Projekta Ilse Schuster, eksperti Mike Leskey i Nihad Nakaš, te Abida Ćatić, pomoćnik ravnatelja Središnje harmonizacijske jedinice Ministarstva financija i trezora BiH.