logosrbdeachrvactbosdeac

Novi šef Misije MMF-a u nastupnom posjetu kod ministra Bevande

Sarajevo, 18.9.2018.

20180918 mZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas u nastupni posjet novoimenovanog šefa Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Martina Petrija s kojim je razgovarao o budućoj suradnji.

Prvom sastanku Petrija u Vijeću ministara BiH nazočio je i njegov prethodnik Nadeem Ilahi kojem je ministar Bevanda zahvalio na dobroj suradnji i iskrenom odnosu i poželio uspjeh u budućem radu.  

Ministar Bevanda upoznao je predstavnike MMF-a s aktivnostima koje se provode u Ministarstvu financija i trezora BiH kako bi se ispunile zakonske obveze i rokovi za usvajanje proračuna za 2019. godinu.

„Fiskalno vijeće usvojilo je Globalni fiskalni okvir kojim se za 16 milijuna KM povećava proračun institucija BiH, a zahvaćanja od neizravnih poreza ostala su ista, te je usvojen Dokument okvirnog proračuna za razdoblje 2019.-2021. godina. U Ministarstvu financija i trezora BiH završili smo konzultacije s proračunskim korisnicima i na vrijeme ćemo završiti svoj dio posla u postupku usvajanja proračuna“, kazao je ministar Bevanda.

Dodao je da je u Ministarstvu financija i trezora BiH ovaj najvažniji posao okončan bez obzira na izbornu godinu, te da će Nacrt proračuna institucija BiH biti upućen u proceduru, a daljnji tok odredit će novi saziv Vijeća ministara i  Predsjedništva BiH.

Petri i Ilahi naglasili su da je pozitivno što se u Ministarstvu financija i trezora BiH poštuje proračunski kalendar i što će ovaj dio posla biti završen bez obzira na izborne aktivnosti.

Na sastanku je zajednički ocijenjeno da je nužno nastaviti provedbu reformi unatoč  poteškoćama koje nosi izborna godina, te da nakon formiranja vlasti treba nastaviti započeti posao s MMF-om.

Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 milijuna KM po tranši, a vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu KM.  

Sastanku je nazočio i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi.