logosrbdeachrvactbosdeac

Za projekt u Zenici 4,75 milijuna eura

Priopćenje, 31.7.2018.

20180731 mZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sporazume o financiranju s direktorom Ureda KfW-a u Sarajevu Matthiasom Schmidt-Rosenom i veleposlanicom Švicarske u BiH Andreom Rauber-Saxer, te gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem kojim je odobrena donacija od 4,75 milijuna eura za rješavanje problema otpadnih voda u Zenici.
Kako je ministar Bevanda naglasio ovi sporazumi omogućavaju da Vlada Švicarske donacijom od 4,75 miliona eura finansira realizaciju Projekta prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Zenici.

 


Ministar Bevanda je pojasnio da su potpisana dva sporazuma, prvi između Vijeća ministara i Vlade Švicarske koji se odonosi na odobravanje donacije za Projekat i drugi Sporazum o finansiranju i projektu između Zenice i KFV. 

 

"Treba naglasiti da je ovo projekat od izuzetnog značaja za građane Zenice s ekološkog aspketa", rekao je ministar Bevanda.

Veleposlanica Sakser istakla je da projekat, za koji je danas potpisana dokumentacija, predstavlja sveobuhvatan paket od izgradnje infrastrukture do njenog upravljanja.

Schmidt- Rozen je izrazio zadovoljstvo što je KfW dio projekta u kojem se putem granta omogućava izgradnja modernog postrojenja za prečišćavanje voda.

Kasumović je zahvalio na donaciji i podsjetio da je Zenica nekad bila jedan od najzagađenijih gradova u BiH, ali da gradska uprava nastoji da, na sve načine, građanima omogući kvalitetniji život.