logosrbdeachrvactbosdeac

Ministar Vjekoslav Bevanda na sijednici Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU

Priopćenje, 13.7.2018.

brisel---sjednicaZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda sudjelovao je danas u okviru izaslanstva BiH na sjednici Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Europske unije i BiH.
Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje između EU i BiH razmatralo je danas napredak ostvaren u pretpristupnom procesu, naročito u svjetlu izvještaja Europske komisije za ovu godinu i odgovora na Upitnik EU.
Vijeće je izrazilo zadovoljstvo zbog usvajanja reformi orijentiranih na EU, poput državnih strategija za zaštitu okoliša i ruralni razvoj, kao i trošarina jer će time biti otvoren prostor za druge investiicijske odluke.
Vijeće je, u svjetlu općih izbora zakazanih za 7.10.2018., pozvalo sve političke lidere i stranke da postignu kompromis i konačno riješe pitanje Odluke Ustavnog suda BiH kako bi se osigurala potpuna provedba izbornih rezultata.
Na današnjoj sjednii Vijeće je naglasilo potrebu da BiH usvoji novi državni strateški okvir za reformu javne uprave i državnu strategiju upravljanja javnim financijama kao preduvjet za proračunsku potporu EU u bilo kojem sektoru.
Izaslnstvo EU predvodila je visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.
Izaslanstvo BiH predvodio je predsjedatelj Vijeće ministara Denis Zvizdić, a sudjelovao je i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.