logosrbdeachrvactbosdeac

Za Bolnicu Zenica kredit od 10 milijuna eura

Priopćenje, 27. 6. 2018.

20180627 mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktor Ureda  Europske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u BiH Ian Brown potpisali su danas u Sarajevu sporazum o kreditu za projekt poboljšanja energetske efikasnosti u Bolnici Zenica u vrijednosti od 10.000.000 eura.
Uz ovaj kreditni aranžman  potpisan je i sporazum o investicijskom grantu EU u iznosu od 1.000.000 eura.

Izražavajući zadovoljstvo zbog dobre suradnje BiH sa EBRD-om, ministar Bevanda je rekao da će temeljem ovog ugovora biti osigurani bolji uvjeti za pacijente u zeničkoj bolnici.

 "Ovim kreditom bit će financiran sistem grijanja koji povećava energetsku efikasnost pa će, osim smanjenja zagađenosti, biti smanjeni i troškovi za grijanje", naveo je ministar financija i trezora BiH.
Ministar Bevanda je precizirao da je rok otplate ovog kredita 15 godina uz tri godine grejs perioda, kamata je promjenjiva, šestomjesečni euribor plus jedan odsto marže.
On je naglasio da je i ovaj aranžman realiziran u duhu dobre prakse EBRD-a jer ga prati grant Europske unije od milion eura.
Brown je naglasio da će realizacija ovog projekta pospiješiti energetsku efikasnost u Zenici, podići kvalitet zraka, te poboljšati grijanje zimi i hlađenje prostorije u  županijskoj bolinici ljeti.

"Važno je naglasiti da će biti formirana i kompanija za distribuciju plina u Zenici", rekao je Brown novinarima.
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević rekao je da je ovo izuzetno značajan projekt za zeničku bolnicu, kao i 450.000 građana koji žive na ovom prostoru.