logosrbdeachrvactbosdeac

Veleposlanik Wigemark uručio ministru Bevandi izvješće EK o BiH

Priopćenje, 18.4.2018.

20180418 mŠef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark zvanično je danas uručio zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministru financija i trezora Vjekoslavu Bevandi Izvješće o BiH u okviru paketa proširenja Europske komisije.
Ministar Bevanda naglasio je da ovo izvješće pokazuje kako su institucije Europske unije uz BiH, ali da su ključne odluke, ipak, na domaćim vlastima.
"Za mene osobno, i politiku koju provodim, Europska unija nema alternativu i naš put vodi samo u tom smjeru. Mi moramo ići putem koji vodi ka Briselu, a načelno su svi iskazali opredjeljenje za to", kazao je ministar Bevanda.

 

Rekao je da su primjedbe iz izvješća poznate i bh. vlastima, ali da je dobro što ih je i EU detektirala kako bi se što bolje fokusirali na njihovo rješavanje.
Ministar Bevanda je kazao da, ipak, ne treba zanemariti pozitivne primjere u BiH poput usvajanja mehanizma koordinacije.
"Osnovne primjedbe odnose se na pitanja gdje nam je nedostajalo dijaloga i politčke odgovornosti da se stvari pomjere s mrtve točke.  Takvo je pitanje izmjena Izbornog zakona BiH. Nadam se da ćemo u što skorijem vremenu otkloniti nedostatke koji su navedeni u privremenom izvješću", kazao je Bevanda.
Veleposlanik Wigemark istakao je kako ovo izvješće obrađuje osnovne oblasti poput vladavine prava, javne uprave i ekonomskih reformi i razvoja, a naglašava se i važnost izmjena Izbornog zakona BiH.