logosrbdeachrvactbosdeac

Kina donira 2,6 milijua eura za BiH

Priopćenje, 20.3.2018.

20180320 mZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s kineskom veleposlanicom u BiH Čen Bo Sporazum o grantu Kine od 20 milijunana juana, odnosno 2,6 milijuna eura.

Ministar Bevanda je, nakon potpisivanja Sporazuma, izjavio da je ovim osiguran značajan grant za Bosnu i Herecegovinu čiju namjenu će odrediti Vijeće ministara.

 

On je istakao da će detalje u vezi sa konkretnim projektima dvije strane definirati dodatnim sporazumom koji će naknadno biti zaključen.

Prema ranijim iskustvima i dogovorima, ovakvi sporazumi temelj su gospodarsko-tehničke saradnje i grant sredstva se obično ulažu u nabavu opreme.

Ministar Bevanda je podsjetio da sličan sporazum vrijedan 4,9 milijuna eura, potpisan prošle godine čime su osigurana sredstva za financiranje sigurnosne opreme za Graničnu policiju.

Naglašavajući da prijateljske odnose BiH i Kine prati sve bolja ekonomska suradnja, ministar Bevanda je rekao da vanjskotrgovinska razmjena dvije zemlje raste i da je prošle godine povećana za 76 milijuna KM.

Veleposlanica Bo je rekla da kineska Vlada već duže pruža BiH bespovratnu pomoć koja je usmjerena u razvoj ekonomije i društva, te poboljšanje životnog standarda.

"Kineska pomoć nikada nije uvjetovana političkim uvjetima", naglasila je Bo.
Prije potpisivanja sporazuma o grantu ministar Bevanda i ambasadorica Bo održali su sastanak na kome je ocijenjeno da je suradnja dvije zemlje sve bolja ali je treba nastaviti u svim segmentima.