logosrbdeachrvactbosdeac

Potpisan ugovor o naplati klirinškog duga između BiH i Ruske Federacije

Priopćenje, 21.03.2017. godine

moskavaMZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i  zamjenik ministra financija Ruske Federacije Sergej Storchak potpisali su danas u Moskvi Sporazum o reguliranju obveza bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi s robnim prometom između SSSR-a i bivše SFRJ.

Prema ovom sporazumu, cjelokupan klirinški dug od 125.157.834 američkih dolara bit će vraćen u novcu, a Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH prethodno su prihvatili usuglašeni prijedlog Sporazuma i nakon današnjeg potpisivanje slijedi procedura ratifikacije.

Ministar Bevanda izrazio je zadovoljstvo što je nakon duže od deceniju riješeno ovo pitanje, te se zahvalio Vladi i Veleposlanstvu Ruske Federacije koji su uložili napore da se ovaj proces okonča na najbolji mogući način.

„Izuzetno sam zadovoljan činjenicom što smo jedina zemlja bivše SFRJ koja će dug naplatiti u novcu, a ne u robama kako su to uradili u drugim državama regije. Važno je da smo se u ovom procesu izdigli iznad politike i da smo uz unutaraje konzultacije i dogovore, te uz dobru volju Ruske Federacije, došli do rješenja koje je povoljno za sve u BiH“, kazao je ministar Bevanda nakon potpisivanja ugovora.

Podsjetio je da način raspodjele proistječe iz  Zakona o raspodjeli, namjeni i korišćenju financijskih sredstava dobivenih  po Anexu „C“ Sporazuma o pitanjima sukcesije, što su prethodno prihvatile entitetske vlade.

Prema važećim zakonskim propisima raspodjela od naplate klirinškog duga biće raspoređena tako što će Federaciji BiH biti doznačeno 58 posto ili 72.591.543,94 USD, Republici Srpskoj 29 posto ili 36.295.771,97 USD, institucijama BiH 10 posto ili 12.515.783,44 USD i Brčko Distrikt tri posto ili 3.754.735,03 USD.

Danas je potpisan i ugovor između Centralne banke BiH i Vnješekonom banke Ruske Federacije o tehničkom načinu evidentiranja i obračuna u okviru osnovnog Sporazuma, a ugovor su potpisali guverner Centralne banke BiH Senad Softić i zamjenik predsjedavajućeg Vnješekonombank Anton Staroselski.

Video mozete pogledati ovdje.