logosrbdeachrvactbosdeac

Za Koridor Vc i Luku Brčko 86 milijuna eura

Priopćenje, 22.12.2016.

20161222 mZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Odjela za transport Evropske banke za obnovu i razvitak (EBRD) Sue Berrett potpisali su danas u Sarajevu ugovor o zajmu za izgradnju dodatnih dionica autoceste na Koridoru Vc u vrijednosti 76 milijuna eura, te ugovor o financiranju modernizacije Luke Brčko u vrijednosti 10 milijuna eura.

„Za izgradnju dionce Svilaj - Odžak bit će ne raspolaganju 40 milijuna eura, dok će 36 milijuna eura biti utrošeno za radove na dionici Donja Gračanica- Klopče u okolini Zenice. Važno je istaći da se na ovaj način provodi Okvirna strategija za transport za razdoblje 2016-2030“, rekao je ministar Bevanda.


Dodao je da je kredit alociran na Federaciju BiH i korisnik je Javno poduzeće „Autoceste Federacije BiH“, a planirano je da projekti budu okončani do kraja 2019. godine.
Za Luku Brčko potpisan je ugovor kojim su osigurana sredstva od deset milijuna eura za financiranje modernizacije ove luke koja, kako je dodao ministar Bevanda, predstavlja veliki, ali neiskorišteni potencijal.
Naglasio je da je rok otplate za oba kredita 15 godina s grejs periodom od tri godine, te da je kamata jednaka euribor plus jedan posto marže.
Direktorica Odjela za transport EBRD-a Sue Berrett izrazila je zadovostvo potpisivanjem ovih ugovora dodajući da riječ o dva najveća infrastrukturna investicijska projekta u BiH.
Berrett je istaknula da je kredit od 10 milijuna eura za financiranje unapređenja objekata infrastrukture Luke Brčko i željezničkog pristupa luci predstavlja investiciju koja će povećati radnu efikasnost luke i modernizirati zastarjelu opremu.
Naglasila je značaj oba projekta u smislu povezivanja BiH sa zemljama Europske unije jačanjem prometnih veza. (kraj)