logosrbdeachrvactbosdeac

Potpisan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između BiH i Rumunjske

Priopćenje, 6.12.2016. godine

Constantinescu - BevandaMZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i veleposlanica Rumunjske u BiH Dana-Manuela Constantinescu potpisali su danas Sporazum između BiH i Rumunjske o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju utaje poreza u odnosu na poreze na dohodak.

Ministar Bevanda naglasio je da je cilj ovakvog sporazuma eliminiranje dvostrukog oporezivanja, što je važan preduvjet za gospodarstvenike koji žele investirati i biti konkurentni na tržištu obje zemlje. "Također, sada se omogućava lakše kretanje kapitala, robe, usluga i znanja. Ništa manje bitan cilj je i eliminiranje utaje poreza", rekao je ministar Bevanda.
Dodao je da je potrebno ojačati razmjenu informacija u porezne svrhe kako bi se ovi ciljevi ostvarili te dodatno unaprijedila ekonomska suradnje dvije zemlje.
Ministar financija i trezora BiH naglasio je da je sporazum između BiH i Rumunije zaključen po uzoru na tipski sporazum Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, te da je njegovim zaključivanjem BiH ispunila obvezu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
Veleposlanica Constantinescu istakla je da je potpisivanje ovog dokumenta bilo potrebno kako bi se osnažila suradnja BiH i Rumunjske.
Navodeći da je razmjena BiH i Rumunjske u prošloj godini iznosila 150 milijuna eura, Constantinescu je izrazila nadu da će ovaj sporazum ohrabriti gospodarstvenike obje zemlje za unapređenje suradnje.
 "U Rumunjskoj su registrirana 53 poduzeća iz BiH, a nadamo se da ćemo u budućnosti u BiH  imati aktivnosti rumunjskih poduzeća ", zaključila je Constantinescu.
BiH i Rumunija i do sada su imali ugovor ove vrste zasnovan na sporazumu bivše SFRJ sa Rumunijom, a danas potpisanim sporazumom odnosi u oblasti porezne politike definirani su sukladno aktualnim vremenom i važećim zakonodavstvom.