logosrbdeachrvactbosdeac

Ministar Vrankić pokrovitelj izbora "100 najvećih u BiH"

Priopćenje, 15.07.2010.

Svečana ceremonija dodjele priznanja najuspješnijim bosanskohercegovačkim kompanijama u 2009. godini, u organizaciji „Privredne štampe“ i „Poslovnih novina“  koji realiziraju projekt "100 najvećih u BiH", održana je danas u Sarajevu. Pokrovitelj 38.manifestacije   bio je zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora BiH Dragan Vrankić.

Kompanije su rangirane  na temelju ukupnog prihoda, neto dobiti , izvoza i investicija. Prve tri tvrtke po ukupnom prihodu u 2009. godini su JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo (944.123.424 KM), ASA Prevent Group Sarajevo (610.352.759 KM), te BH Telecom Sarajevo (605.414.743 KM).

Priznanja je čelnicima ovim kompanijama dodijelio  je  ministar   Vrankić  koji je, obraćajući se pred oko 200 gospodarstvbenika , kazao da je stalni prioritet i zadatak vlasti i gospodarstvenika, podizati konkurentnost i stvarati pozitivno ozračje za ulaganja u BiH, i to u funkciji stvaranja većeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) i s  tim rješavanja jednog od najvećih problema, nezaposlenosti.
      
Ministar  Vrankić je rekao da  "Nakon ekonomskog usporavanja, početak ove godine budi nadu jer je većina makro-pokazatelja pozitivna. Optimizam, s obzirom na brojne rizike, ne smije nas uspavati jer je kraj godine daleko", kazao je ministar Vrankić.        
       
Prema njegovim riječima, činjenica je da smo potpisali stand by aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (IMF), smanjili javnu potrošnju i povećali investicije, što jasno pokazuje kuda i kako želimo ići. Naglasio je   da ne smijemo gubiti nadu i da će se Vijeće ministara BiH i u daljnjem radu angažirati na rješavanju  problema koji sputavaju  ekonomske procese.
 
Veliki broj bh. kompanija, posebno malih i srednjih, koriste svoju poziciju na rang listi "100 navećih u BiH", kao značajnu referencu.