logosrbdeachrvactbosdeac

Ministri Vrankić, Alkalaj i Vidović s delegacijom direktora-članova UO EBRD-a

Priopćenje, 01.07.2010. 

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara  BiH i ministar financija i trezora Dragan Vrankić, ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj i ministar prometa i komunikacija Rudo Vidović, primili su 30.06.ove godine u Sarajevu, delegaciju direktora - članova Upravnog odbora Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) iz više zemalja u kojima posluje ta banka, a koji u Bosni i Hercegovini borave u posjetu od 30. lipnja do 1. srpnja 2010.godine.

Izrada trogodišnje strategije EBRD-a (od 2010. do 2013.godine) i u vezi s tim informiranje o investicijskim prioritetima u BiH, kao i načinu i mogućnostima  uključivanja istih u strategiju za našu zemlju uz definiranje daljnjeg smjera suradnje, cilj je ovoga posjeta. 

Razgovarajući o dobroj partnerskoj suradnji, obostrano je iskazana zainteresiranost za još većim angažmanom Banke u BiH. Naglašeno je da je EBRD najveći institucionalni investitor u BiH a ulaganja  su   procijenjena na više od 1,17 milijardi eura. Banka u BiH namjerava povećati fokusiranje aktivnosti na razvoju privatnog sektora kroz potporu malim i srednjim lokalnim poduzetnicima, kao i na velike privatizacije, na daljnje jačanje financijskog sektora i velika ulaganja u infrastrukturu posebice transport - ceste i željeznice, te  sektor energetike.

Ministri  su  visoke goste, koji su čestitali BiH kao nestalnoj članici UN-a te MAP,  upoznali  s tranzicijskim kretanjem zemlje prema EU i NATO, s  političkom klimom, ekonomskim stanjem i strateškim  projektima u BiH, kako za   one za koje  postoje projektni aranžmani  tako i za planirane.

Istaknuvši da su dva strateška cilja BiH- članstvo u EU i NATO, ministri su  iskazali nezadovoljstvo  tempom i dinamikom provedbe preuzetih obveza kao posljedice političkoga ozračja. Stoga je, naveli su, nužna ustavna reforma, unutar koje će biti postignuta struktura koja omogućava izgradnju različitosti uz puno uvažavanje svakog građanina i jednakopravnost naroda.

Ministri su naglasili kako je BiH ispunila sve tražene uvjete za liberalizaciju viznog režima te očekuju za bh građane uskoro i bezvizni režim.

Ispred EBRD-a sastanku su nazočili direktori: Stefania Bazzoni, Italija; Alain de Cointet,Francuska; Krystyna Gawlikowska_Hueckel,Poljska/Bugarska,Albanija;JanMaas,Nizozemska/Mongolija;OleHovland,Norveška/Finska/Latvija;IgorPodoliev,Ukrajina/Rumunjska/Moldavija/Gruzija/Armenija;KurtBayer,/Izrćl/Cipar/Malta/Kazahstan/BosnaiHercegovina) i direktor Ureda EBRD-a u BiH Giulio Moreno.