logosrbdeachrvactbosdeac

Ministar Vrankić razgovarao s predstavnicima Svjetske banke

Priopćenja ( 17.01.2008 )


-Strategija partnerstva Svjetske banke s Bosnom i Hercegovinom, koja će biti putokaz za buduće aktivnosti, je u proceduri usvajanja a i u pripremi je izrada ekonomskog memoranduma za BiH koja treba u svom izvješću prikazati stanje u zemlji u ovoj oblasti kao i najvažnije izazove s kojima se susreće ekonomija BiH , kazao je, tijekom sastanka u Sarajevu, zamjeniku predsjedatelja Vijeća ministara i ministru financija i trezora Draganu Vrankiću glavni ekonomist Svjetske banke za regiju Europe i Središnje Azije Pradeep Mitra. Ovom prigodom  Mitra je naglasio i potrebu daljnje informiranosti SB o aktivnostima koje se poduzimaju u vezi s izradom Strategije razvoja BiH.

Ministar Vrankić je predstavnike Svjetske banke informirao da je Vijeće ministara na današnjoj sjednici utvrdilo Nacrt proračuna institucija BiH za 2008. godinu i međunarodnih obveza BiH za 2008. izrazivši očekivanja kako će procedura usvajanja u Predsjedništvu BiH, a potom i u Parlamentarnoj skupštini BiH, biti brzo završena.
Ministar financija je govorio i o žurnosti donošenja zakona koji će regulirati koordinaciju u fiskalnom sektoru radi smanjenja javne potrošnje. Posebice je istaknuo kako je potrebno voditi iznimno opreznu politiku zaduživanja u državi ali i poduzimati aktivnosti na što efikasnijem javnom investiranju. Ministar je rekao i da treba sve poduzeti kako bi se otvorio što veći broj radnih mjesta u svim sektorima, osobito u sektoru malih i srednjih poduzeća. Svjetska banka je izrazila namjeru da pomogne u toj oblasti.

U izaslanstvu Svjetske banke, koju je na sastanku vodio Mitra, bili su voditelj Ureda SB za BiH Marco Mantovanelli i glavni ekonomist SB za BiH Orhan Nikšić.
Sastanku je prisustvovala i direktorica Direkcije za ekonomsko planiranje Ljerka Marić. /kraj