logosrbdeachrvactbosdeac

BiH mora biti spremna odgovoriti izazovima migrantske krize

Priopćenje, 8. 6. 2021.

Rancic - IOM  malaZamjenik ministra financija i trezora BiH Hazim Rančić primio je danas šeficu Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Lauru Lungarotti s kojom je razgovarao o načinima rješavanja migrantske krize u BiH i osposobljavanju domaćih institucija da odgovore ovim izazovima.

Na sastanku je naglašeno kako je problem ilegalnih migracija sveprisutan u regiji, a posebice u BiH koja ima nedovoljne kapacitete da se suoči s ovim problemom.

Zamjenik ministra Rančić naglasio je tokom razgovora da je veoma značajan doprinos IOM-a u procesu migracija te da tu suradnju treba dodatno jačati.

S tim u vezi, šefica IOM-a naglasila je kako je nužno ojačati nadležne institucije u BiH da se uhvate u koštac s ovim problemom, posebice kako bi bile kadorvski i tehnički ojačane što iziskuje određena financijska sredstva.

Zamjenik ministra Rančić istaknuo je kako proračun za ovu godinu još nije usvojen, ali je neupitna opredjeljenost da se rješava problem migrantske krize te da teret moraju podnijeti podjedanko svi u BiH.

Uz zahvalnost na dosadašnjoj pomoći IOM-a i dobroj dosadašnjoj suradanji zamjenik ministra Rančić poželio je Lauri Lungarotti uspjeh u budećem radu na čelu ove međunarodne institucije.

Sastanku su nazočili nacionalni koordinator za žurno postupanje u IOM-u Dražen Rozić i šef Ureda zamjenika ministra Normela Džafić.