logosrbdeachrvactbosdeac

Ministar Bevanda i šef Misije MMF-a o novom aranžmanu

Priopćenje, 1. 12 2020.

bevanda - mmf 0112 - malaZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda održao je danas sastanak sa šefom misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Martinom Petrijem kako bi razmotrili mogućnosti za novi aranžman i uvjete koje bi podrazumijevalo ovo kreditno zaduženje.
Ministar Bevanda naglasio je da Ministarstvo financija i trezora BiH i on osobno mogu ispoštovati predložene rokove i obveze iz domena svoga rada, a to je prvenstveno priprema Proračuna institucija BiH za 2021. godinu.

„Dokument okvirnog proračuna (DOP) za razdoblje 2021.-2023. godina je temelj za donošenje proračuna za iduću godinu. Ministarstvo financija je pripremilo DOP i on mora biti usvojen na sjednici Vijeća ministara. Nakon toga vrlo brzo ćemo dostaviti u proceduru i proračun za iduću godinu. Svjesni smo da je privremeno financiranje najgora varijanta i mi smo prvi koji se zalažemo da proračun što prije usvojimo“, kazao je ministar Bevanda.
Ministar financija i trezora BiH podsjetio je da je Fiskalno vijeće u rujnu ove godine usvojilo Globalni fiskalni okvir kojim je određena granica za proračuin institucija BiH u iznosu milijardu i 27 milijuna KM što je povećanje za 31,1 milijun u odnosu na ovu godinu.
Tijekom sastanka ministar Bevanda je naglasio kako u teškim vremenima pandemije i velikih ekonomskih izazova treba imati u vidu i status gospodarstvenika, ali i policajaca, vojnika i službenika na čemu insistiraju i sindikati.
Sugovornici su se složili da se reforme moraju provoditi u interesu cijelog društva te da se vlade suočavaju s velikim izazovima.
Ministar Bevanda, koji je i predsjedatelj Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH, naglasio je da su u prethodnom razdoblju donesene važne odluke o raspodjeli prihoda te ukoliko se bude izbjegavala politizacija bit će moguće nastaviti s pozitivnim djelovanjem ovog tijela.
Sastanku je, osim suradnika ministra Bevande, nazočio i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewel.