logosrbdeachrvdeacbosact

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Susret ministra Vrankića i češkog ambasadora u BiH Jiri Kudela

Saopćenja ( 24.07.2007 )

  

Interes za razvijanje ekonomske i trgovinske saradnje dviju država s naglaskom na smanjenje trgovinskog debalansa na štetu BiH izrazili su, prilikom sastanka u Sarajevu, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić i ambasador češke Republike u BiH Jiri Kudela. Kazali su kako postoje još otvorene mogućnosti saradnje u proizvodnji i zajedničkom izvozu posebno u automobilskoj industriji, rekonstukciji željezničkog prometa, preradi poljoprivrednih proizvoda....

Politički odnosi dviju država ocijenjeni su dobrim i bez otvorenih pitanja. Ministar Vrankić je naglasio zainteresiranost Bosne i Hercegovine za jačanjem bilateralnih odnosa istaknuvši kako se očekuje daljnja podrška češke kad je u pitanju uključivanje naše zemlje u evroatlantske integracijske procese. Ambasador Kudela je potvrdio spremnost službenog Praga na razmjenu stečenih iskustava naglasivši da su stabiliziranje i prosperitet zemalja regije Zapadnog Balkana, kao i njihova integracija u EU i NATO pakt, među prioritetima češke vanjske politike. Dvojica sagovornika su se složila kako je potrebno nastaviti raditi na konkretizaciji saradnje.

Istaknuta je potreba da se završi usaglašavanje svih sporazuma čija je procedura u toku. Ministar Vrankić je upoznao ambasadora s pripremama koje se vrše za skorašnje potpisivanje Sporazuma između BiH i Republike češke o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanja poreznih utaja u odnosu na poreze na dohodak i Sporazuma o zaštiti investicija. Ovom prilikom je zahvalio vlastima u češkoj Republici na svekolikoj pomoći, osobito na liberalizaciji viznog režima za bh građane, te doprinosu koji su dale vojne trupe kao dio međunarodnih snaga u postizanju i očuvanju mira u BiH.

Potpisan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanju BiH i R Grčke

Saopćenja ( 23.07.2007 )

   

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Slobodan Puhalac sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Grčke Evripidis Stylianidisom potpisali su u Sarajevu sporazume između Bosne i Hercegovine i Republike Grčke o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i imovinu, i ekonomskoj i tehnološkoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade R Grčke.

Potpisivanjem Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju utaje poreza u odnosu na poreze na dohodak stvaraju se uvjeti za poticanje stranih ulaganja u privrede drugih država, transfer tehnologije, zapošljavanje u drugim zemljama te povećanje međunarodne trgovine i prometa. Sporazum se odnosi na direktne poreze.

Sporazumom o ekonomskoj i tehnološkoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Grčke unapređuje se ukupna bilateralna saradnja i intenziviraju ekonomski odnosi.

O dokumentu okvirnog budžeta 2008.-2010.-17.sjednica VMBiH

Saopćenja ( 19.07.2007 )

 

Vijeće ministara BiH na 17. sjednici, kojom je predsjedavao predsjedavajući dr. Nikola Špirić, upoznalo se s Dokumentom okvirnog budžeta institucija BiH za period 2008.-2010. godina, koji predstavlja preliminarni nacrt budžeta institucija BiH za 2008. godinu s okvirnim planovima za naredne dvije godine. Zaključeno je da predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić i ministar finansija i trezora i zamjenik predsjedavajućeg Dragan Vrankić s nadležnim entitetskim i predstavnicima Brčko distrikta BiH u narednih sedam dana usaglase ovaj dokument, nakon čega će ga razmatrati Vijeće ministara BiH.

O zgradi prijateljstva između Grčke I BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo je više pojedinačnih odluka kojima se omogućava finalizacija projekta obnove Zgrade prijateljstva između Grčke i BiH u Sarajevu. Tako je Vijeće donijelo Odluku o odobravanju privremenog namjenskog korištenja slobodnih sredstava Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH u 2007. godini u iznosu od 5.279.596, 27 KM; Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Komisije za utvrđivanje rasporeda uredskog prostora u Zgradi prijateljstva između Grčke i BiH; Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava budžetske rezerve Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2007. godinu u iznosu od 846.000,00 KM. Ministri su donijeli i Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava budžetske rezerve iz Budžeta BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2007. godinu u iznosu od 4.063.000,00 KM. 

Delegacija VMBiH s grčkim premijerom Kostasom Karamanlisom

Saopćenja ( 23.07.2007 )

  

Delegaciju Republike Grčke svečano su, uz intoniranje državnih himni, ispred zgrade institucija BiH, uz predsjedavajućeg Nikolu Špirića, dočekali zamjenici predsjedavajućeg i državni ministri- finansija i trezora Dragan Vrankić i sigurnosti Tarik Sadović te   ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Slobodan Puhalac, nacionalni kordinator za HiPERB program za Bosnu i Hercegovinu - zamjenik ministra finansija i trezora Fuad Kasumović i zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić. Nakon  ceremonije dočeka  održan je sastanak visokih vladinih delegacija 
- Ovo je poseban dan za institucije BiH i Bosnu i Hercegovinu u cjelini. U BiH boravi grčki premijer Kostas Karamanlis, koji će otvoriti Zgradu prijateljstva Grčke i BiH, za koju je grčka Vlada, u okviru fonda za pomoć zemljama zapadnog Balkana, uložila oko 19 miliona eura. U okviru tog projekta je i obnova bolnice u Kasindolu – izjavio je pedsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Nikola Špirić nakon susreta vladinih delegacija BiH i R Grčke u Sarajevu.

Izrazivši zahvalnost na pomoći Grčke, predsjedavajući Špirić je ocijenio da su politički odnosi dvaju država izuzetno prijateljski, ali da postoji otvorenog prostora za unapređenje ekonomske saradnje.

- Dogovorili smo formiranje međuvladinih komisija koje će analizirati situaciju i predložiti mjere za unapređenje ekonomije u obostranom interesu i u korist građana dvaju država- rekao je predsjedavajući Špirić na press konferenciji.

Premijer Republike Grčke Kostas Karamanlis istakao je prijateljske odnose dvije države, naglasivši da Grčka bezrezervno podržava evropski i evroatlantski put Bosne i Hercegovine.

Obraćanju prvih ljudi vlada BiH i Grčke prethodilo je potpisivanje dva sporazuma oizbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju utaje poreza u odnosu na poreze na dohodak i imovinu, i o ekonomskoj i tehnološkoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Grčke

Delegacija Vijeća ministara s predsjednikom EBRD-a Žanom Lemiereom

Saopćenja ( 17.07.2007 )
 

  

-Evropska banka za obnovu i razvoj sa 596 miliona eura kreditnih aranžmana u BiH postaje najznačajniji finansijski partner Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu- izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Nikola Špirić u Sarajevu nakon razgovora s predsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Žanom Lemiereom (Jean Lemierre).

U razgovoru u kojem su sudjelovali zamjenik predsjedavajućeg VM BiH i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić,  te ministri -komunikacija i prometa dr. Božo Ljubić i   vanjskih poslova Sven Alkalaj, predsjedavajući Nikola Špirić je pozvao   predsjednika Lemierea da ohrabri investitore da ulažu u BiH.

-Mi ćemo obezbjediti transparentnost, pravnu i svaku drugu sigurnost investicija u BiH-poručio je predsjedavajući Nikola Špirić na konferenciji za novinare najavivši nove infrastrukturne projekte EBRD-a u oblastima saobraćaja - autoput na koridoru Vc, elektroenergetskom sektoru, željeznici, privatnom sektoru i razvoju komunalne strukture u okviru lokalnih zajednica.

- U 2007. godini bit će zaključeno 15 novih ugovora za EBRD-om, od čega će 12 biti vezano za privatni sektor. Novi kvalitet naše saradnje je da to neće biti samo krediti, već i vlasničko učešće u projektima u BiH-izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara dr. Nikola Špirić naglašavajući da je ukupna vrijednost ovih investicija 150 miliona eura.

Ističući zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, predsjednik EBRD-a Žan Lemiere naglasio je da će Evropska banka za obnovu i razvoj nastaviti s realizacijom projekata u BiH s ciljem otvaranja novih radnih mjesta i stvaranja novih prilika za ljude u BiH.