logosrbdeachrvdeacbosact

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Startegija EBRD-a za BiH promovirana na sastanku DCF-a

Saopćenje, 13.12.2017.

IMG 1944MRedovni sastanak Foruma za koordinaciju donatora (DCF), kojim su predsjedavali direktor Ureda EBRD u Bosni i Hercegovini Jan Braun i pomoćnik ministra finansija i trezora Dušanka Basta, održan je danas u Sarajevu u organizaciji Sektora za koordinaciju međunarodne ekonomske pomoći Ministarstva finansija i trezora BiH.
Šef kabineta ministra finansija i trezora BiH Saša Marić pozdravio je, u ime ministra, predstavnike donatora koji učestvuju na sastancima DCF-a i naglasio da je neophodno učvrstiti koordianciju i prilagoditi je aktuelnim događanjima.

Opširnije...

Nastavak aranžmana i reformi teme ministra Bevande i Misije MMF-a

Saopćenje, 9.11.2017.

MMF - Bevanda MZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas s Nademom Ilahijem koji predvodi Misiju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) tokom posjete BiH.

Osnovna tema bila je mogućnost nastavka aranžmana s MMF-om, koji je zaustavljen prije isplate druge tranše jer nisu ispunjeni uslovi iz Pisma namjere, poput izmjena Zakona o akcizama u BiH i Zakona o osiguranju depozita.

Opširnije...

Za ekološke projekte KfW odobrio kredit i grant sredstva

Saopćenje, 8.11.2017.

potpis - kfw mZemjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i direktor njemačke Razvojne banke KfW u BiH Matias Šmit-Rozen potpisali su danas u Sarajevu sporazum o zajmu u iznosu od 60 miliona eura za izgradnju vjetroparka "Hrgud" u općini Berkovići u Republici Srpskoj te sporazum o dodjeli grant sredstava u iznosu  od 13,5 miliona eura za projekt prikupljanja i tretman otpadnih voda u Zenici.

Ministar Bevanda  izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja ova dva važna ugovora te pojasnio da je ugovor o zajmu od 60 miliona eura namijenjen za izgradnju vjetroparka "Hrgud" 50 kilometara udaljenog od Trebinja. Kako je rekao, radi se o kreditu koji je alociran na RS, a projektom će rukovoditi elektroprivreda tog entiteta.

 

Opširnije...

Ministar Bevanda i ambasador Grčke razgovarali o razvoju suradnje

Saopćenje, 8.11.2017.

Bevanda - grcki ambasador mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas ambasadora Republike Grčke u BiH Georgiosa Iliopoulosa s kojim je razgovarao o aktuelnim pitanjima i nastavku saradnje dvije zemlje.

Tokom sastanka naglašeno je da su BiH i Grčka godinama razvijale dobru saradnju te da su grčke vlasti u prošlosti davale nesebičnu podršku obnovi BiH.

Opširnije...

Ministar Bevanda i ambasador Vigemark razgovarali o usvajanju budžeta

Saopćenje, 10.10.2017.

Vigemark - Bevanda 1010-MZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas šefa Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU za BiH Lars-Gunar Vigemarka s kojim je razgovarao o aktuelnim pitanjima s posebnim osvrtom na proces pripreme i usvajanja budžeta za iduću godinu.

Opširnije...