logosrbdeachrvdeacbosact

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Snažna podrška EU jačanju internih kontrola u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini

Saopćenje, 03.10. 2018.

Projekt sastanakMPovodom početka realizacije Projekta jačanja internih finansijskih kontrola (PIFC) u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini, koji finansira Evropska komisija iz komponente IPA II, direktor Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora BiH Ranko Šakota  razgovarao je s predstavnikom firme koja će ralizirati Projekt, s vođom Projekta i ekspertima.
Korisnici Projekta, koji je vrijedan dva miliona eura i koji će trajati 24 mjeseca, jesu centralne harmonizacijske jedinice na nivou Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine i institucije Brčko distrikta.

Opširnije...

Novi šef Misije MMF-a u nastupnoj posjeti kod ministra Bevande

Sarajevo, 18.9.2018.

20180918 mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog šefa Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Martina Petrija s kojim je razgovarao o budućoj saradnji.

Prvom sastanku Petrija u Vijeću ministara BiH prisustvovao je i njegov prethodnik Nadeem Ilahi kojem je ministar Bevanda zahvalio na dobroj saradnji i iskrenom odnosu i poželio uspjeh u budućem radu.  

Opširnije...

Za izgradnju dionice na Koridru 5C 47,7 miliona eura

Saopćenje, 30.8.2018.

ofid - foto 3008MNZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i generalni direktor Opek fonda za međunarodni razvoj /OFID/ Suleiman Jasir Al-Herbish potpisali su danas u Sarajevu sporazum o zajmu za izgradnju dionice od Nemile do Donje Gračanice na Koridoru "5C u vrijednosti 47,6 miliona eura.Osim sporazuma o finansiranju, generalni direktor Al-Herbish potpisao je s predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom projektni sporazum u vezi s izgradnjom ove dionice. 

Opširnije...

Za autoceste još 180 miliona eura od EBRD-a

 Saopćenje, 13.9.2018. godine

ugovor - ebrd - ivan mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BIH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Odjela za transport Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sue Berrett potpisali su ugovor o zajmu u vrijednosti 180 miliona eura za izgradnju dvije dionice autoceste i tunela Ivan na Koridoru 5c.
Projekat se sastoji od izgradnje dionica autocesta po međunarodnim standardima između Poprikuše i Nemile i između petlje Mostar Jug i tunela Kvanj, te tunela Ivan.

Opširnije...

Za projekat u Zenici 4,75 miliona eura

Saopćenje, 31.7.2018.

20180731 mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sporazume o finansiranju s direktorom Ureda KfW-a u Sarajevu Matthiasom Schmidt-Rosenom i ambasadoricom Švicarske u BiH Andreom Rauber-Saxer, te gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem kojim je odobrena donacija od 4,75 miliona eura za rješavanje problema otpadnih voda u Zenici.
Kako je ministar Bevanda naglasio ovi sporazumi omogućavaju da Vlada Švicarske donacijom od 4,75 miliona eura finansira realizaciju Projekta prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Zenici.

Opširnije...