logosrbdeachrvdeacbosact

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Održan sastanak Foruma za koordinaciju donatora u BiH

Saopćenje, 06.06.2019. godine

dcf0606foto malaRedovni sastanak Foruma za koordinaciju donatora (DCF) održan je danas u Sarajevu u organizaciji Sektora za financijsko planiranje razvoja i koordinaciju međunarodne ekonomske pomoći Ministarstva finansija BiH i trezora uz supredsjedavanje Ujedinjenih nacije (UN) u Bosni i Hercegovini.

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Sezin Sinanoglu uz podršku tima UN-a predstavila je ključne aspekte tekuće reforme Razvojnog sistema UN-a što je razvilo diskusiju o tome na koji način ova reforma utiče na partnerstva s nacionalnim i međunarodnim akterima u BiH.

Opširnije...

Ministar Bevanda i predsjednik EBRD-a Chakrabarti potpisali ugovor vrijedan 210 milona eura

Saopštenje, 9.5.2019.


IMG 0567 MZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti potpisali su danas ugovor o finansiranju izgradnje još jedne dionice Koridora Vc.

Potpisani ugovor vrijedi 210 miliona eura, omogućiće izgradnju novih 14 kilometara autoputa. Dionica započinje na mostu preko rijeke Bosne u RS na sjeveru, a nastavlja se prema jugu i zaobilazi Doboj. Rok otplate kredita je 15 godina, uključujući 3 godine grace perioda.

Opširnije...

EIB prošle godine uložio 242 miliona eura u projekte u BiH

Saopštenje, 2.4.2019.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas šefa operacija za zapadni Balkan Europske investicijske banke (EIB) Mettea Rivellinija s kojim je razgovarao o projektima koji su u toku i planovima za nastavak saradnje.
 
Na sastanku je istaknuto da su u protekloj godini postignuta rekordna ulaganja EIB-a u Bosni i Hercegovini jer je potpisano šest ugovora ukupne vrijednosti 242 miliona eura te da se projekti odnose na privatni i javni sektor.

Opširnije...

Ministri finansija Bevanda i Marić zadovoljni saradnjom

Saopštenje, 8.5.2019.

20190508 mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas ministra finansija Republike Hrvatske Zdravka Marića s kojim je razgovarao o aktuelnim ekonomskim temama i stvaranju uslova za bolje poslovanje privrednika.

Na sastanku dvojice ministara govorilo se o kontinuiranoj saradnji susjednih država iz perspektive resora finansija i izazova s kojima se susreću zemlje Europske unije i one koje teže da postanu dijelom te porodice, poput Bosne i Herecegovine.

Opširnije...

Formiranje vlasti nužno i za provedbu reformi s MMF-om

Saopćenje, 6.3.2019.

20190307 mZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas delegaciju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođenu  šefom Misije za BiH Martinom Petrijem.  

Na sastanku je istaknuto da je formiranje vlasti i dalje prioritetna tema, ali i preduvjet da bi se s više snage krenulo u provedbu reformi među kojima su i one dogovorene s MMF-om.

Opširnije...