logosrbdeachrvdeacbosact

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Grant od 6,8 miliona eura za most u Gradišci

Saopćenje, 13.3.2018.

potpisivanje ugovora most gradiskaMZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bavanda poptpisao je danas u Banjoj Luci ugovor o finansiranju za dionicu Banja Luka – Doboj B vrijedan 47 miliona eura i ugovor o investicijskom grantu Evropske unije za izgradnju prekograničnog mosta u Gradišci u vrijednosti  6,8 miliona eura. Ugovor o investicijskom grantu ministar Bevanda potpisao je sa šefom Odjeljenja za kreditno poslovanje Evropske investicijske banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Mateom Rivelinijem, dok su ugovor o fiansiranju potpisali,  osim Rivelinija i Bevande, ministar finansija RS Zoran Tegeltija i izvršni direktor za finansijske poslove JP “Autoputevi Republike Srpske” Marko Mitrović.

Opširnije...

Nastavak reformi teme razgovora ministra Bevande i Nadeema Ilahija

 Saopćenje, 12.3.2018.

20180313mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Nadeemom Ilahijem koji od prošle sedmice boravi u Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora zaključeno je da je dobro što su ispunjeni osnovni uvjeti kako bi bio nastavljen program s MMF-om i uplaćena druga tranša entitetima, te da je nužno nastaviti s provođenjem reformi kako bi se ispunile odrednice iz Pisma namjere.

Opširnije...

Ambasador Holandije u nastupnoj posjeti kod ministra Bevande

Saopćenje, 6.3.2018.

Caspr Vos - BevandaMZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Holandije u BiH Reinouta Caspara Vosa.

Tokom sastanka naglašeno je da Holandija i BiH njeguju prijateljske odnose te da su značajne holandske donacije u raznim projektima koji su imeplemntirani u svim krajevima BiH. 

Opširnije...

Ne smiju biti ugroženi milionski projekti KfW-a

Saoopćenje, 7.3.2018.

kfw - mft - fotoMZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda organizovao je sastanak s direktorom njemačke Razvojne banke KfW u BiH Matthiasom Shmidt-Rosenom i suradnicima kako bi otklonili probleme i spriječili obustavu milionskih projekata u BiH koje finansira njemačka Vlada.
Ministar Bevanda naglasio je da je saradnja Ministarstva finansija i trezora BiH s KfW-om i njemačkom Vladom dugogodišnja, izuzetno značajna i uspješna jer se trenutno realizira osam projekata ukupne vrijednosti 336 miliona eura.

Opširnije...

Razvojna saradnja BiH i Švicarske u usponu

Saopćenje, 6.3.2018.

Saxer - BevandaMZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas ambasadoricu Švicarske u BiH Andreu Rauber Saxer s kojom je razgovarao o razvojnoj saradnji dvije zemlje koja bilježi poboljšanje u protekloj godini.
Ministar Bevanda zahvalio se ambasadorici Švicarske na interesu koji vlasti njene zemlje pokazuju za dobrobit Bosne i Hercegovine finansirajući različite projekte, kao i aktivnom angažmanu u radu Foruma za koordinaciju donatora (DCF) u BiH.

Opširnije...