logosrbdeachrvdeacbosact

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Nastaviti dobru saradnju s EBRD-om

Saopćenje, 24.9.2019.

ebrd - nastupnaMala

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas delegaciju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) predvođenu direktoricom za zapadni Balkan Suzanom Hargitai, te novoimenovanu direktoricu EBRD-a za BiH Manuelu Nisl i njenog prethodnika Jana Brauna.

Ministar Bevanda poželio je dobrodošlicu novoj direktorici EBRD-a i obećao podršku u njenom budućem radu te je izrazio zahvalnost Janu Braunu na njegovom predanom radu tokom svog mandata u BiH.

Opširnije...

Od formiranja nove vlasti zavisi i saradnja s MMF-om

Saopćenje, 17. 9. 2019.

Bevanda - Jewel - malaZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Andrewa Jewela s kojim je govorio o mogućnostima buduće saradnje.

Ministar Bevanda poželio je Jewelu dobrodošlicu i obećao podršku u njegovom budućem radu na novoj dužnosti koju je u avgustu preuzeo od bivšeg rezidentnog predstavnika MMF-a Francisca Parodija.

Opširnije...

Potpisan ugovor o grantu EU za izgradnju petlji Johovac i Rudanka

Saopštenje, 1.8.2019.

Bevanda-EBRDm

Ministar finansija i trezora BiH i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Ian Brown potpisali su danas u Sarajevu Sporazum između BiH i EBRD-a o dodjeli bespovratnih sredstava u vrijednosti 12,9 miliona eura za sufinansiranje nove dionice Koridora Vc između Johovca i Rudanke kod Doboja.
Ministar Bevanda je u obraćanju medijima objasnio da je ovaj grant odobrila EU kroz Okvir za ulaganja u Zapadni Balkan i da će sredstva kojima će upravljati EBRD pomoći Javnom preduzeću "Autoputevi Republike Srpske" u nastavku izgradnje autoputa na Koridoru Vc. Uz dvije petlje, bit će izgrađeni i dionica autoputa u dužini od šest kilometara, prilazni put s dvije trake i dio prelaza preko rijeke Bosne.

Opširnije...

Francuska spremna da ulaže u BiH i zemlje zapadnog Balkana

Saopćenje, 11.9.2019.

Bevanda - Rousson MZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas ambasadora Republike Francuske u BiH Guillaumea Roussona s kojim je razgovarao o mogućnostima ekonomske saradnje i potencijalnim investicijama.

Ambasador Rousson obavijestio je ministra Bevandu da su vlasti u Francuskoj usvojile strategiju za zapadni Balkan gdje važno mjesto zauzima saradnja s Bosnom i Hercegovinom i to u elektroenergetskom sektoru, izgradnji infrastrukture, ekološkim projektima te javnom prevozu.

Opširnije...

Konkretna saradnja s MMF-om čeka novu vlast

Sarajevo, 11.6.2019.

BevandaMMFmalaZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas delegaciju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođenu šefom Misije za BiH Martinom Petrijem.

Na sastanku je kostatovano da je formiranje vlasti i dalje prioritetna tema u BiH, ali i preduslov da se nastavi provođenje reformi planiranih kroz aranžman s MMF-om.

Opširnije...