logosrbdeachrvdeacbosact

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

BiH domaćin sastanka konstituence MMF-a i Svjetske banke sredinom 2020.

Sarajevo, 2.12.2019.

20191202 mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda primio je danas zamjenika izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Bosnu i Hercegovinu Richarda Doornboscha.

Sagovornici su razgovarali o održavanju sastanka konstituence MMF-a i Svjetske banke koji će se u Bosni i Hercegovini održati sredinom 2020. godine. Ministar Bevanda je izrazio zadovoljstvo što će Bosna i Hercegovina biti domaćin ovog sastanka na kojem sudjeluje 15 zemalja s kojima Bosna i Hercegovina ima saradnju u okviru MMF-a i Svjetske banke.

Opširnije...

Bevanda potpisao pristupanje Bosne i Hercegovine Multilateralnoj konvenciji o uzajamnoj administrativnoj pomoći u porezne svrhe

Saopćenje, 26.11.2019.

IMG-2dd4424d699b30470c840ef3470692d5mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potpisao je u Parizu pristupanje Bosne i Hercegovine Multilateralnoj konvenciji o uzajamnoj administrativnoj pomoći u porezne svrhe.
Potpisivanje je održano u okviru obilježavanja desetogodišnjice Globalnog foruma.

Opširnije...

Održan 5. sastanak visokih predstavnika zemalja nasljednica bivše SFRJ

Saopćenje, 14. 11. 2019.

IMG-52926b08933c33625c651ce8c1ff46fa-V-01Zamjenik ministra finansija i trezora BiH i član Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika država nasljednica bivše SFRJ Mirsad Žuga učestvovao je na 5. sjednici Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika država nasljednica bivše SFRJ koja je održana juče u Zagrebu.

Svrha sastanka bila je pregled stanja provedbe Sporazuma o pitanjima sukcesije. Visoki predstavnici su razgovarali o svim aneksima Sporazuma, razmotrili preporuke s prethodnog sastanka i složili se da je hitno potreban nastavak rada u zajedničkim odborima za svaki aneks. Delegacija BiH zalagala se za dosljednu i efikasnu implementaciju Sporazuma o sukcesiji od strane svih država nasljednica bivše SFRJ, ispunjavanje obaveza iz Sporazuma u dobroj vjeri i nastavak dijaloga između visokih predstavnika.

Opširnije...

Ministar Bevanda potpisao Sporazum o grantu i Sporazum o zajmu s EBRD-om

Saopćenje, 20. 11. 2019.

IMG 0785mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i šefica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o grantu za projekat Regionalni vodovod Plava voda koji se odnosi na investicioni grant iz SIDA-EBRD II programa za komunalni okoliš i Sporazum o zajmu za projekat Regionalna deponija za kruti otpad u Živinicama.

Vrijednost Sporazum o grantu između BiH i EBRD-a je 2 miliona eura koje Švedska razvojna agencija (SIDA) donira kao podršku projektu Regionalni vodovod Plava voda. Za ovaj projekat ranije su osigurana sredstva iz zajmova EBRD-a i Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) od po 11 miliona eura, što znači da ukupna sredstva za ovaj projekat iznose 24 miliona evra.

Opširnije...

Konkretna saradnja s MMF-om nemoguća bez nove vlasti i usvajanja budžeta

Saopćenje, 8. 11. 2019.

bevanda - petri 0811mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas šefa Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Martina Petrija s kojim je razgovarao o aktivnostima u vezi s usvajanjem budžeta za ovu i iduću godinu.

Ministar Bevanda naglasio je da aktuelna politička situacija u BiH potvrđuje da budžet nije u fokusu interesovanja jer taj iznimno bitan dokument nije usvojen ni za ovu godinu iako je do sada trebao biti završen i nacrt budžeta za iduću godinu.

Opširnije...