logosrbdeachrvdeacbosact

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Za gradski prijevoz u Sarajevu još 40 miliona eura

Saopćenje, 23. 3. 2021. godine

VB - potpisMZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s predstavnicima Europske investicijske banke (EIB) Mateom Rivellinijem i Jacopom Lensi Orlandom ugovor o finansiranju u vrijednosti 40 miliona eura za Projekat gradskog prijevoza Sarajevo.

Nakon potpisivanja sporazuma, koje je obavljeno koorespodentno i bez ceremonija zbog epidemiološke situacije, ministar Bevanda je kazao da su osigurana sredstva koja će poboljšati kvalitet života stanovnika Sarajevskog kantona te pomoći u zaštiti okoliša.

Opširnije...

Iz fonodva EU osigurano 15,5 miliona eura za nove kilometre autoputa

Saopćenje, 10.3.2021.

Bevanda-EBRD malaZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šeficom Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuelom Naessl sporazum o dva granta Evropske unije ukupne vrijednosti oko 15,5 miliona eura.
Kako je istaknuto na ceremoniji potpisivanja, kojoj je prisustvovao i specijalni predstavnik EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH Johan Sattler,  ova grant sredstva namijenjena su za izgradnju autoputa na dionicama Tunel Zenica – Donja Gračanica, te Buna – Počitelj.

Opširnije...

Pomoć malim i srednjim preduzećima u vrijednosti 56 miliona eura

Saopćenje, 8. 2. 2021.

Bevnda foto 2mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šefom Ureda Svjetske banke u BiH Emanuelom Salinasom ugovor o zajmu u vrijednosti 56 miliona eura u okviru Projekta pružanja podrške za oporavak mikro, malih i srednjih preduzeća („MSME“) za saniranje posljedica pandemije virusa COVID-19.

Ministar Bevanda naglasio je da će potpisivanjem ovog ugovora o zajmu biti omgućeno da Međunarodna banka za obnovu i razvoj sredstva dodijeli razvojnim bankama u oba entiteta putem kojih će biti finansirane aktivnosti preduzeća koja budu ispunjavala uvjete.

Opširnije...

Prijavljen lažni Twitter nalog ministra Vjekoslava Bevande

Saopćenje, 15. 2. 2021.

lažni nalogMNa društvenim mrežama danas su se pojavili lažni nalozi zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevande gdje se navode službeni podaci  i koriste fotografije ministra.

S obzirom na to da ministar Vjekoslav Bevanda ne koristi društevene mreže, ni lično niti u službene svrhe, obavještavamo javnost i osobe koje primaju zahtjeve za praćenje s ministrovih profila da je riječ o lažnom nalogu.

Ministarstvo finansija i trezora BiH obavijestilo je danas nadležne institucije o otvaranju lažnog naloga na Twiteru te se očekuje da će biti uklonjen, a sve one koji dobiju zahtjeve s ovih naloga upozoravamo da je riječ o lažnom profilu.

Novac za pomoć migrantima nije uplaćivan preko jedinstvenog računa trezora

Saopćenje, 14. 1. 2021.

memoNakon niza izvještaja dužnosnika Međunarodne organizacije za migracije (IOM) te novinarskih upita u vezi s navodima da su milioni eura doznačeni za rješavanje migrantske krize, Ministarstvo finansija i trezora BiH obavještava javnost da novac za ovu namjenu nije uplaćivan na jedinstveni račun trezora BiH.

Netačni su i navodi da se Ministarstvu finansija i trezora BiH dostavljaju finansijski izvještaji iz IOM-a o utrošku tih sredstava jer su ilegalne migracije isključiva nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH i svi kontakti se završavaju u tom ministarstvu koje priprema izvještaje za sjednice Vijeće ministara BiH.

Opširnije...