logosrbdeachrvdeacbosact

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

EBRD važan partner za pokretanje novih investicija u BiH

Saopćenje, 14. 09. 2021.

Bevanda - Heilbronn 14 09 - MZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas s potpredsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Pierre Heilbronnom o realizaciji projekata koje ova banka finansira u BiH.  

Ministar Bevanda, koji je guverner BiH u EBRD-u, naglasio je kako ova banka finansira vodeće infrastrukturne projekte u BiH, te je nezaobilazan faktor u pokretanju novih investicija.

Opširnije...

Saradnja BiH i UN-a uspješna i neupitna

Saopćenje, 7.9. 2021.

bevanda-unMZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda danas je održao on-line sastanak sa regionalnom direktoricom Ujedinjenih naroda (UN) za Europu i centralnu Aziju Gwi Yeop Son i njenim saradnicima.

Tokom sastanka naglašena je važnost osnivanja i daljeg nastavka rada Zajedničkog upravnog odbora UN-a  i BiH, gdje je ministar Bevanda bio supredsjedatelj i dao značajan doprinos u postizanju saglasnosti kod usvajanja Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja iz Agende u BiH, uključujući i napore na jačanju infrastrukture za finansiranje ciljeva održivog razvoja u BiH, zajedno s agencijama UN-a u BiH.

Opširnije...

BiH mora biti spremna da odgovori izazovima migrantske krize

Saopćenje, 8. 6. 2021.

Rancic - IOM  malaZamjenik ministra finansija i trezora BiH Hazim Rančić primio je danas šeficu Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Lauru Lungarotti s kojom je razgovarao o načinima rješavanja migrantske krize u BiH i osposobljavanju domaćih institucija da odgovore ovim izazovima.

Na sastanku je naglašeno kako je problem ilegalnih migracija sveprisutan u regiji, a posebno u BiH koja ima nedovoljne kapacitete da se suoči s ovim problemom.

Opširnije...

Predstavnici Ministarstva finansija i trezora BiH sudjelovali na obuci o temi projektnog budžetiranja

Saopćenje

photo training 4 - Mala29. i 30. juna 2021. godine, predstavnici Ministarstva finansija i trezora sudjelovali su na obukama čiji je cilj predstavljanje rezultata novog budžetskog pristupa i nove metodologije za programsko budžetiranje u vezi sa srednjoročnim planiranjem budžeta i strateškim planiranjem, organizovanim u okviru aktivnosti projekta „Nastavak podrške upravljanju javnim finansijama u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Europska unija, a provodi međunarodni konzorcij predvođen kompanijom Hulla & Co Human Dynamics GmbH & Co KG, Austrija. Ovaj projekt predstavlja dvogodišnji napor da se poboljša upravljanje javnim finansijama u BiH povećanjem efikasnosti rashoda.
Predstavnici Sektora za budžet, Sektora za trezorsko poslovanje i Odsjeka za upravljanje javnim investicijama i srednjoročno planiranje sudjelovali su na događaju, te bili informisani o ishodima GAP Analize zakonskog okvira u oblasti programskog budžetiranja, kao i o nacrtu prijedloga za izmjenu Zakona o finansiranju institucija BiH i relevantnih budžetskih instrukcija koje je ministarstvu dostavio ekspertni tim Projekta.

Opširnije...

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Hazim Rančić sastao se sa delegacijom Saudijskog fonda za razvoj

Saopćenje, 7.6.2021.

zamjenik  mZamjenik ministra finansija i trezora BiH Hazim Rančić zajedno sa saradnicima, održao je danas sastanak sa delegacijom Saudijskog fonda za razvoj. Delegaciju Saudijskog fonda za razvoj predvodio je gospodin Abdullah M. Alromeih, sa saradnicima gosp. Bandr S. Alharbi, i gosp. Amar Albelaihees.

Na sastanku je naglašena dobra saradnja između Saudijskog fonda za razvoj i Bosne i Hercegovine koja se manifestuje kroz portfolio trenutnih finansiranih projekata u vrijednosti 75 miliona USD.

Opširnije...