logosrbdeachrvdeacbosact

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Konkretna saradnja s MMF-om nemoguća bez nove vlasti i usvajanja budžeta

Saopćenje, 8. 11. 2019.

bevanda - petri 0811mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas šefa Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Martina Petrija s kojim je razgovarao o aktivnostima u vezi s usvajanjem budžeta za ovu i iduću godinu.

Ministar Bevanda naglasio je da aktuelna politička situacija u BiH potvrđuje da budžet nije u fokusu interesovanja jer taj iznimno bitan dokument nije usvojen ni za ovu godinu iako je do sada trebao biti završen i nacrt budžeta za iduću godinu.

Opširnije...

Ministar Bevanda u ime BiH potpisao Konvenciju iz oblasti poreske politike

Saopćenje, 30. 10. 2019.

IMG 0756m

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas u ime BiH Multilateralnu konvencija za implementaciju mjera u okviru sporazuma o izbjegavanja dvostrukog oporezivanja za sprečavanje erozije porezne osnovice i prenošenja profita (MLI).

Ministar Bevanda, koji je dokument o pristupanju potpisao u prisustvu predstavnika Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj /OECD/ Maikela Eversa, naglasio je da je ovo dobar korak ka sprečavanju poreznih zloupotreba i preuzimanju općih standarda u ovoj oblasti.

Opširnije...

Ministar Bevanda i ambasador Stanišić zadovoljni saradnjom BiH i Crne Gore

Saopćenje, 15. 10. 2019.

Bevanda - StanisicmZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas novoimenovanog ambasadora Republike Crne Gore u BiH Obrada Mišu Stanišića.

Ministar Bevanda poželio je dobrodošlicu ambasadoru Stanišiću uz ocjenu da je dobra saradanja dvije zemlje osnov za uspješan diplomatski rad i prilika da se postignu još bolji rezultati.

Opširnije...

Hrvatska će pružiti podršku BiH u oblasti osiguranja depozita

18.10.2019. godine

20191018 mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas u Zagrebu o jačanju regionalne konkurentnosti u oblasti osiguranja depozita s direktoricom Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka Republike Hrvatske Marijom Hrebac.

Na sastanku je zaključeno da postoji niz načina za uspješnu saradnju između BiH i Hrvatske u ovoj oblasti, posebno jer je Hrvatska članica Europske unije i ranije je prošla period tranzicije i usklađivanja zakonodavstva s direktivama EU.

Opširnije...

Za projekte KfW-a u Gradišci oko 15 miliona eura

Saopćenje, 15.10.2019.

IMG 0666mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović i gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić potpisali su danas dva ugovora o grantu sa projektnim menadžerom Njemačke razvojne banke (KfW) Stephanom Raabeom.
Ministar Bevanda objasnio je da se prvi sporazum odnosi na grant od 3,8 miliona eura koje je osigurala Švicarska razvoja agencija (SECO), a implementira se preko KfW-a, dok je drugi grant u iznosu 10, 26 miliona eura osiguran na osnovu ugovora o finansijskoj saradnji između Njemačke i BiH.

Opširnije...