logosrbdeachrvdeacbosact

Ministar finansija Vjekoslav Bevanda podržao sekotor osiguranja u BiH

Saopćenje, 26. 9. 2019.

20190626 mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda otvorio je danas dvodnevnu Konferenciju Udruženja društava za osiguranje u Federaciji BiH, „Dani osiguranja u Bosni i Hercegovini“ ističući na taj način značaj sektora osiguranja u ukupnom finansijskom poslovanju jedne zemlje.  

„Uspješno funkcionisanje moderne privrede u cjelini ne može se zamisliti bez stabilnog i funkcionalnog tržišta osiguranja“, naglasio je ministar Bevanda u u pozdravnom govoru nakon obraćanja predsjednika Upravnog odbora Udruženja društava za osiguranje u FBiH Damira Hadžića.

Ministar Bevanda konstatovao je da tržište osiguranja u Bosni i Hercegovini  nastavlja pozitivan trend rasta uprkos općoj ekonomskoj situaciji, visokoj stopi nezaposlenosti, nedostatku investicija i političkoj nestabilnosti.

„Trendovi u Bosni i Hercegovini pokazuju da su građani počeli prepoznavati važnost svih vrsta osiguranja te da koriste i proizvode koji ne pripadaju obaveznom osiguranju. Da bi se ovakav trend nastavio potrebno je raditi na podizanju svijesti o potrebi za osiguranjem kako kod privatnih lica tako i privrednih subjekata“, istakao je ministar Bevanda.

Dodao je da je neophodno uvoditi nove tehnologije te kreirati nove proizvode i usluge  prema potrebama klijenata čime se, na kraju, utiče na troškove poslovanja, podsticanje investicija te rast profitabilnosti sektora  osiguranja u BiH.

Ministar Bevanda poželio je uspješan rad učesnicima dvodnevne konferencije „Dani osiguranja u BiH“ te naglasio da je pozitivna vijest sve bolja saradnja regionalnih osiguravajući društava čemu doprinose i ovakvi skupovi.