logosrbdeachrvdeacbosact

Nastaviti dobru saradnju s EBRD-om

Saopćenje, 24.9.2019.

ebrd - nastupnaMala

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas delegaciju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) predvođenu direktoricom za zapadni Balkan Suzanom Hargitai, te novoimenovanu direktoricu EBRD-a za BiH Manuelu Nisl i njenog prethodnika Jana Brauna.

Ministar Bevanda poželio je dobrodošlicu novoj direktorici EBRD-a i obećao podršku u njenom budućem radu te je izrazio zahvalnost Janu Braunu na njegovom predanom radu tokom svog mandata u BiH.

Sagovornici su se složili da je uspješno realizovano mnogo projekata EBRD-a u BiH, posebno u oblasti putne infrastrukture te da su u pripremi i projekti za javni prevoz u Sarajevu te nove dionice autoputa.

Na sastanku je konstatovano da je formiranje vlasti i dalje prioritetna tema u BiH iako je od opštih izbora prošlo skoro godinu te je to razlog što neki kreditni ugovori nisu ratifikovani niti su procedure dovedene do kraja nakon potpisivanja ugovora.

Ministar Bevanda naglasio je da Ministarstvo finansija i trezora BiH profesionalno obavlja svoje poslove koji se tiču ugovaranja kreditnih aranžmana te da saradnja sa EBRD-om ide svojim tokom i da očekuje i nove projekte u budućnosti.