logosrbdeachrvdeacbosact

Francuska spremna da ulaže u BiH i zemlje zapadnog Balkana

Saopćenje, 11.9.2019.

Bevanda - Rousson MZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas ambasadora Republike Francuske u BiH Guillaumea Roussona s kojim je razgovarao o mogućnostima ekonomske saradnje i potencijalnim investicijama.

Ambasador Rousson obavijestio je ministra Bevandu da su vlasti u Francuskoj usvojile strategiju za zapadni Balkan gdje važno mjesto zauzima saradnja s Bosnom i Hercegovinom i to u elektroenergetskom sektoru, izgradnji infrastrukture, ekološkim projektima te javnom prevozu.

Francuski ambasador uručio je ministru Bevandi nacrt sporazuma koji bi regulisao saradnju putem Francuske razvojne banke (AFD) koja raspolaže s 10 milijardi eura i čije je regionalno sjedište u Beogradu odakle pokriva sve zemlje zapadnog Balkana.

Prema riječima ambasadora Rousson, sličan sporazum već je potpisan sa Vladom Srbije dok su ostale zemlje regiona u pripremnoj fazi potpisivanja te je naglasio da je prije nekoliko mjeseci ovaj nacrt sporazuma dostavljen ministru vanjskih poslova BiH Igoru Crnatku, a potom i ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirku Šaroviću.

Ministar Bevanda ocijenio je da treba ozbiljno razmotriti ovakve projekte jer je to vrlo perspektivan i bitan vid saradnje između dvije zemlje koji može da unaprijedi ekonomske odnose i doprinese rastu stranih investicija u BiH, ali i da unaprijedi regionalnu suradnju.

Sagovornici su iskoristili današnji sastanak da razmijene mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH te je ocijenjeno da je neophodno što prije formirati vlast jer je to način da se ubrzaju reforme i da se snažnije krene u proces evropskih integracija.

Ministar Bevanda naglasio je da Ministarstvo finansija i trezora BiH redovno ispunjava svoje obaveze iako je na snazi privremeno finansiranje jer budžet za ovu godinu nije usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH, a već je u pripremi budžet za 2020. godinu.