logosrbdeachrvdeacbosact

Konkretna saradnja s MMF-om čeka novu vlast

Sarajevo, 11.6.2019.

BevandaMMFmalaZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas delegaciju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođenu šefom Misije za BiH Martinom Petrijem.

Na sastanku je kostatovano da je formiranje vlasti i dalje prioritetna tema u BiH, ali i preduslov da se nastavi provođenje reformi planiranih kroz aranžman s MMF-om.

Ministar Bevanda informisao je delegaciju MMF-a da je Vijeće ministara do sada usvojio dvije kvartalne odluke o privremenom finansiranju jer budžet za ovu godinu nije usvojen što je, takođe, posljedica nepotpunog formiranja vlasti.

Naglašeno je da se shodno Zakonu o finansiranju institucija BIH tokom primjene privremenog finansiranja institucija BIH realizuju samo tekući rashodi neophodni za funkcionisanje institucija, dok se servisiranje vanjskog duga vrši shodno otplatnom planu i usvajanje proračuna za 2019. godinu na to ne utiče.

Sagovornici su se složili da će razgovori o budućoj saradnji biti mnogo konkretniji nakon što se okonča proces formiranja vlasti u BiH kako bi se o novim projektima odlučivalo u punom kapacitetu.

Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 miliona KM po tranši, a ukupna vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu KM.

Sastanku je prisustvao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi, kao i njegov nasljednik Andrew Jewel, koji će dužnost preuzeti od augusta ove godine, te mu je ministar Bevanda poželio uspjeh u radu i otvorenost za buduću saradnju.