logosrbdeachrvdeacbosact

Ministri finansija Bevanda i Marić zadovoljni saradnjom

Saopštenje, 8.5.2019.

20190508 mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas ministra finansija Republike Hrvatske Zdravka Marića s kojim je razgovarao o aktuelnim ekonomskim temama i stvaranju uslova za bolje poslovanje privrednika.

Na sastanku dvojice ministara govorilo se o kontinuiranoj saradnji susjednih država iz perspektive resora finansija i izazova s kojima se susreću zemlje Europske unije i one koje teže da postanu dijelom te porodice, poput Bosne i Herecegovine.

 

Naglašeno je da će Republika Hrvatska nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu.

U svjetlu razgovora o investicijama, čemu je i posvećena Godišnja konferencija Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) na kojoj su učestvovala oba ministra, ocijenjeno je da BiH mora snažnije krenuti u provođenje reformi jer je to najbolji način da se ostvari ekonomski rast i otvori put za strane i domaće investicije.

Sagovrnici su se složili da susjedne zemlje trebaju podupirati jedna drugu u svakom segmentu te da je, uz dobre bilateralne odnose, neophodno zbližavati privrednike jer je to od direktne koristi za građane i njihov standard.