logosrbdeachrvdeacbosact

Otkloniti poteškoće u provedbi projekata KfW-a

Saopćenje, 24.10.2018.

foto kfw 2410MZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas delegaciju Njemačke razvojne banke (KfW) koju je predvodio  novoimenovani direktor za enregetski sektor za Jugositočnu Evropu Pablo Obrador.

Osim nastupne posjete, sastanak je iskorišten za razgovor o aktuelnim problemima u provedbi nekih projekata u Federaciji BiH te je na sastanku učestovala i federalna ministrica finansija Jelka Milićević sa suradnicima.

Ministar Bevanda naglasio je da je suradnja Ministarstva finansija i trezora BiH s KfW-om i njemačkom Vladom dugogodišnja, izuzetno značajna i uspješna te da će nastojati da je unaprijede u okviru nadležnosti koje ima Ministarstvo finansija i trezora BiH.
Tokom sastanka razmatarni su problemi otkazivanja nekih projekata, poput HE Salakovac ili zastoja u implementaciji poput HE Vrilo i HE Janjići o čemu treba obaviti razgovore s krajnjim korisnicima kredita, ali i nadležnim predstavnicima Ministarstva energetike, industrije i rudarstva FBiH.

Ministri Bevanda i Milićević poželjeli su dobrodošlicu i uspjeh u radu novom direktoru Obradoru uz uvjerenje da će suradnja u oblasti obnovljivih izvora enregije, ali i drugim segmentima biti poboljšana tokom njegovog mandata.
  
Sastanku je prisustvovao i direktor Ureda KfW-a u BiH Matthias Schmidt-Rosen sa suradnicima. (kraj)