logosrbdeachrvdeacbosact

Novi šef Misije MMF-a u nastupnoj posjeti kod ministra Bevande

Sarajevo, 18.9.2018.

20180918 mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog šefa Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Martina Petrija s kojim je razgovarao o budućoj saradnji.

Prvom sastanku Petrija u Vijeću ministara BiH prisustvovao je i njegov prethodnik Nadeem Ilahi kojem je ministar Bevanda zahvalio na dobroj saradnji i iskrenom odnosu i poželio uspjeh u budućem radu.  

 Ministar Bevanda upoznao je predstavnike MMF-a s aktivnostima koje se provode u Ministarstvu finansija i trezora BiH kako bi se ispunile zakonske obaveze i rokovi za usvajanje budžeta za 2019. godinu.

„Fiskalno vijeće usvojilo je Globalni fiskalni okvir kojim se za 16 miliona KM povećava budžet institucija BiH, a zahvatanja od indirektnih poreza ostala su ista, te je usvojen Dokument okvirnog budžeta za period 2019.-2021. godina. U Ministarstvu finansija i trezora BiH završili smo konsultacije s budžetskim korisnicima i na vrijeme ćemo završiti svoj dio posla u procesu usvajanja budžeta“, kazao je ministar Bevanda.

Dodao je da je u Ministarstvu finansija i trezora BiH ovaj najvažniji posao okončan bez obzira na izbornu godinu, te da će Nacrt budžeta institucija BiH biti upućen u proceduru, a dalji tok odredit će novi saziv Vijeća ministara i  Predsjedništva BiH.

Petri i Ilahi naglasili su da je pozitivno što se u Ministarstvu finansija i trezora BiH poštuje budžetski kalendar i što će ovaj dio posla biti završen bez obzira na izborne aktivnosti.

Na sastanku je zajednički ocijenjeno da je neophodno nastaviti provođenje reformi unatoč  poteškoćama koje nosi izborna godina, te da nakon formiranja vlasti treba nastaviti započeti posao s MMF-om.

Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 miliona KM po tranši, a vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu KM.  

Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi.