logosrbdeachrvdeacbosact

Za autoceste još 180 miliona eura od EBRD-a

 Saopćenje, 13.9.2018. godine

ugovor - ebrd - ivan mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BIH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Odjela za transport Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sue Berrett potpisali su ugovor o zajmu u vrijednosti 180 miliona eura za izgradnju dvije dionice autoceste i tunela Ivan na Koridoru 5c.
Projekat se sastoji od izgradnje dionica autocesta po međunarodnim standardima između Poprikuše i Nemile i između petlje Mostar Jug i tunela Kvanj, te tunela Ivan.


 „Uz ova ulaganja u izgradnju autocesta i tunela, moram napomenuti da su u projekat uključene i konsultantske usluge i tehnička pomoć. Planirano je da i ovaj kreditni aranžman prate značajna grant sredstva Evropske unije u iznosu 11,8 miliona eura namjenjenih za izgradnju tunela Ivan što bi trebalo biti odobreno do kraja godine“, rekao je ministar Bevanda.
Direktorica Berrett naglasila je da će kredit biti isplaćen u dvije tranše, te da je sufinansijer Evropska investicijska banka.
Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark kazao je da se radi o kreditu pod povoljnim uvjetima, što znači da su kamate najniže moguće.
Rok otplate kredita je 15 godina, uključujući četiri godine grace perioda na otplatu glavnice.