logosrbdeachrvdeacbosact

Za izgradnju dionice na Koridru 5C 47,7 miliona eura

Saopćenje, 30.8.2018.

ofid - foto 3008MNZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i generalni direktor Opek fonda za međunarodni razvoj /OFID/ Suleiman Jasir Al-Herbish potpisali su danas u Sarajevu sporazum o zajmu za izgradnju dionice od Nemile do Donje Gračanice na Koridoru "5C u vrijednosti 47,6 miliona eura.Osim sporazuma o finansiranju, generalni direktor Al-Herbish potpisao je s predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom projektni sporazum u vezi s izgradnjom ove dionice. 

Ministar  Bevanda istakao je važnost izgradnje autoputeva, putne infrastrukture, te naveo da je potpisani sporazumi - za komponentu "A" u vrijednosti oko 23,3 miliona eura, a za komponentu "B" 24,3 miliona eura.
Projekat se sastoji od izgradnje 17,7 kilometara duge dionice Nemila - Donja Gračanica autoputa na Koridoru 5C, koja uključuje 5,7 kilometara duge poddionice Nemila-Vranduk, 5,1 kilometar poddionice Vranduk-Ponirak, te 6,9 kilometara poddionice Ponirak - Donja Gračanica.

Bevanda je izrazio zahvalnost rukovodstvu OFID-a što je prepoznalo interes i potrebu da se uključi i podrži izgradnja autoputa na Koridoru 5C.
Al-Herbish je nakon ceremonije potpisivanja istakao da je u predstavništvu OFID-u Beču saradnja sa BiH dobro ocijenjena.
"Sporazum koji danas potpisujemo dešava se u sklopu već uspostavljenog okvira saradnje između OFID-a i BiH od 1997. godine. Od tog perioda podržano je nekih 12 projekata u javnom sektoru i uloženo oko 200.000.000 dolara u obrazovanje, stambeni fond, privredu i transport. Međutim, samo je osam odsto ovih sredstva uloženo u sektor transporta", naveo je Al-Herbish.
Čavara je zahvalio predstavnicima OFID-a što su prepoznali važnost projekta izgradnje ove dionice Koridora 5C za BiH, tačnije za FBiH, s obziorom na to da se sva sredstva implementiraju u tom entitetu.
"Bez kompletnog auto-puta na Koridoru 5C ne možemo očekivati neki veliki razvoj u BiH i to je korak kojem svi u ovoj zemlji teže da se uspostave normalne komunikacije", rekao je Čavara.
Napominjući da su svi zakonski preduslovi u FBiH ispunjeni za preuzimanje zaduženja od OFID-a, Čavara je zahvalio Ministastarstvu finansija i trezora BiH što su omogućili da dođe do potpisivanja ovih sporazuma.