logosrbdeachrvdeacbosact

Izborna godina ne smije zaustaviti reforme

Saopćenje, 9. 5. 2018.

mmf - bevanda 0905MZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas s Nadeemom Ilahijem, šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji boravi u BiH u okviru drugog pregleda Proširenog aranžmana između BiH i MMF-a.

Ministar Bevanda upoznao je predstavnike MMF-a s aktivnostima koje se provode na nivou BiH kako bi se ispunile preuzete obaveze iz Pisma namjere.

Na sastanku je naglašeno da je neophodno nastaviti provođenje reformi bez obzira na poteškoće koje nosi izborna godina.

Ministar Bevanda istakao je da je Vijeće ministara BiH u matu ove godine ponovo usvojilo  izmjene i dopune Zakona o osiguranju depozita BiH, koji je bio privremeno povučen iz parlamentarne procedure, te očekuje da će ovaj reformski zakon dobiti podršku većine jer je to u interesu jačanja i boljeg funkcionisanja bankarskog sektora u BiH.

Na sastanku je naglašeno da se provode mjere ograničenja u vezi s izdvajanjima za plaće zaposlenih što pokazuju podaci iz kvartalnog izvještaja o izvršenju budžeta.

Raspodjela sredstava od indirektnih poreza bila je tema današnjeg sastanka, kao i problemi raspodjele prihoda od putarine zbog odsustva saglasnosti entiteta zbog čega se sredstva akumuliraju na namjenskom računu kod Centralne banke BiH poslije usvajanja izmjena i dopuna Zakona o trošarinama .

Predstavnici MMF-a ocijenili su da jeneophodno tražiti kompromis te da će tokom drugog pregleda obaviti razgovore i s entitetskim vlastima.

Do sada su u okviru aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 miliona KM, a vrijednost kreditnog programa  je oko 1,1 milijardu KM. 

Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi.