logosrbdeachrvdeacbosact

Startegija EBRD-a za BiH promovirana na sastanku DCF-a

Saopćenje, 13.12.2017.

IMG 1944MRedovni sastanak Foruma za koordinaciju donatora (DCF), kojim su predsjedavali direktor Ureda EBRD u Bosni i Hercegovini Jan Braun i pomoćnik ministra finansija i trezora Dušanka Basta, održan je danas u Sarajevu u organizaciji Sektora za koordinaciju međunarodne ekonomske pomoći Ministarstva finansija i trezora BiH.
Šef kabineta ministra finansija i trezora BiH Saša Marić pozdravio je, u ime ministra, predstavnike donatora koji učestvuju na sastancima DCF-a i naglasio da je neophodno učvrstiti koordianciju i prilagoditi je aktuelnim događanjima.

Sastanak DCF-a bio je prilika da Jan Braun predstavi Strategiju EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu za period 2017-2022 za koju je naglasio kako je pripremljena u skladu sa izazovima tranzicije i Reformskom agendom koja je usvojena u BiH.

Dodao je da su definirani prioriteti nove strategije za BiH, te podsjetio da EBRD posluje u BiH od 1996. godine pri čemu je uložila više od dvije milijarde eura.

Na sastanku DCF-a predstavljene su aktivnosti USAID-a i Švicarske u okviru projekata koji se bave pitanjima bh. dijaspore.

Stručnjak za upravljanje projektima USAID-a Dobrila Vukmanović predstavila je petogodišnji projekt USAID-a Podrška ulaganju dijaspore u BiH koji stvara prilike za nova radna mjesta.

Kako je naglašeno, bit će pružena tehnička pomoć i uspostavljena radna grupa u Ministartvu za ljudska prava i izbjeglice BiH kako bi se izradio dokument Strategija ulaganja dijaspore, utemeljen na politici Vijeća ministara BiH.

Zamjenik direktora u Švicarskom uredu za suradnju u BiH Dejvid Kramer predstavio je projekt Dijaspora za razvitak (D4D) koji se provodi u bliskoj suradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstvom vanjskih poslova BiH kao i angažiranjem na općinskom nivou.

Sve prezentacije i materijali sa sastanka dostupni su na web stranici Foruma za koordinaciju donatora www.donormapping.ba.