logosrbdeachrvdeacbosact

Nastavak aranžmana i reformi teme ministra Bevande i Misije MMF-a

Saopćenje, 9.11.2017.

MMF - Bevanda MZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas s Nademom Ilahijem koji predvodi Misiju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) tokom posjete BiH.

Osnovna tema bila je mogućnost nastavka aranžmana s MMF-om, koji je zaustavljen prije isplate druge tranše jer nisu ispunjeni uslovi iz Pisma namjere, poput izmjena Zakona o akcizama u BiH i Zakona o osiguranju depozita.

Ponovo je naglašeno da je neophodno prihvatiti reformske zakone koji imaju za cilj otvranje puta za nove investicije, ali i nastavak suradnje s ostalim međunarodnim finansijskim institucijama čiji su projekti uslovljeni ovim zakonskim rješenjima.

Na sastanku ministra Bevande s predstavnicima MMF-a naglašeno je da usvajanje budžeta institucija BiH i međunarodnih obsveza BiH ide planiranom dinamikom, te će se danas Vijeće ministara izjašnjavati o Dokumentu okvirnog budžeta(DOB), a u narednim danima i o budžetu za iduću godinu.

Ministar Bevanda istakao je kako je kreiranje budžeta uvijek praćeno velikim zahtjevima budžetskih korisnika, ali da se Ministarstvo finansija i trezora BiH pridržavalo Globalnog fisklanog okvira i Dokumenta okvirnog budžeta, te će institucijama i iduće godine biti na raspolagnju 950 miliona KM.

Naglašeno je da dodatnih zapošljavanja u institucijama BiH nema bez odluke Vijeća ministara, te da će se ta praksa nastaviti i ubuduće, kao i provođenje mjera štednje u javnoj potrošnji.

Do sada je u okviru aranžmana između BiH i MMF-a isplaćena prva tranša od oko 150 miliona KM, a ukupna vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu KM.

Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi.