logosrbdeachrvdeacbosact

Za ekološke projekte KfW odobrio kredit i grant sredstva

Saopćenje, 8.11.2017.

potpis - kfw mZemjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i direktor njemačke Razvojne banke KfW u BiH Matias Šmit-Rozen potpisali su danas u Sarajevu sporazum o zajmu u iznosu od 60 miliona eura za izgradnju vjetroparka "Hrgud" u općini Berkovići u Republici Srpskoj te sporazum o dodjeli grant sredstava u iznosu  od 13,5 miliona eura za projekt prikupljanja i tretman otpadnih voda u Zenici.

Ministar Bevanda  izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja ova dva važna ugovora te pojasnio da je ugovor o zajmu od 60 miliona eura namijenjen za izgradnju vjetroparka "Hrgud" 50 kilometara udaljenog od Trebinja. Kako je rekao, radi se o kreditu koji je alociran na RS, a projektom će rukovoditi elektroprivreda tog entiteta.

 

„Rok otplate je 15 godina, s grejs periodom od četiri godine i fiksnom kamatnom stopom“,  dodao je ministar Bevanda.
Izgradnjom vjetroparka "HrgudRS će dobiti prvi objekt ovog tipa koji će proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora.
„Nadam se da će projekt biti realizovan u naredne četiri godine, kako je predviđeno planom, i da će zaživjeti ovakvi vidovi proizvodnje električne energije, jer za to u BiH postoje resursi“, istakao je ministar Bevanda.
Također je naglasio da će se, zahvaljujući sporazumu kojim će Grad Zenica dobiti grant od 13,5 miliona eura za projekt prikupljanja i tretmana otpadnih voda, moći znatno uticati na zaštitu životne sredine i na kvalitet života građana Zenice.
Dodao je da će Grad Zenica, uz spomenuta sredstva, uložiti milion eura te da je osiguranaa i podrška u iznosu od 4.750.000 eura od Vlade Švicarske, budući da je za realizaciju cijelog projekta potrebno19,3 miliona eura.
Direktor njemačke Razvojne banke KfW u BiH Matias Šmit-Rozen naglasio je da danas potpisani ugovori predstavljaju prekretnicu djelovanja ove banke i njemačke Vlade u BiH.
„Postrojenje za prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici značajno će doprinijeti zaštiti okoliša, kao i izvora vode na području cijele BiH, dok je vjetropark "Hrgud" prvi te vrste u RS-u“,  kazao je Šmit-Rozen.
Dodao je da je ovo jako dobar trenutak za potpisivanje sporazuma za vjetropark "Hrgud" jer se u Bonu trenutno održava UN-ova Globalna konferencija o klimatskim promjenama te da se radi o dobrom primjeru kako globalni sporazumi rezultiraju konkretnim projektima na terenu.