logosrbdeachrvdeacbosact

Ministar Bevanda i ambasador Vigemark razgovarali o nastavku provedbi reformi

Saopćenje, 28.9.2017.

20170928 mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas šefa Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU za BiH Lars-Gunar Vigemarka s kojim je razgovarao o nastavku provedbi ekonomskih reformi u Bosni i Hercegovini.

Tokom sastanka naglašeno je da je došlo do zastoja u provedbi reformi, posebno onih koje se tiču investicijskih projekata te je ponovo istaknuta neophodnost usvjanja izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, kao i ostalih zakonskih rješenja koja su predviđena Reformskom agendom.

 

Ministar Bevanda informisao je ambasadora Vigemarka o trenutnom statusu aranžmana između Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i BiH što je, također, uvjetovano provedbom reformi i usvajanjem zakonskih rješenja prihvaćenih u Pismu namjere.

Na sastanku je istaknuto i da se u Ministarstvu finansija i trezora BiH oknočavaju procedure  u izradi budžeta za iduću godinu, te kako se nastoji postići dogovor za skoro usvajanje Globalnog fiskalnog okvira da bi se ispoštovali zakonski rokovi za usvajanje budžeta na nivou BiH, ali i oba entiteta.